Maarten van der Weijden ontvangt 1e Gezondheidskrant van Nederland

19/05/2010 16:42

De Gezondheidskrant van Nederland

De Gezondheidskrant van Nederland (DGN), die op 17 april voor het eerst verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren, werd vorige week dinsdag officieel gepresenteerd in CORPUS, reis door de mens. Het eerste exemplaar werd alsnog uitgereikt aan Maarten van der Weijden, Olympisch kampioen 10 kilometer Open Water Zwemmen, die zelf leukemie overwon. De voormalig zwemmer werd bij de gelegenheid officieel Vriend van DGN. "Gezondheid is een groot goed, maar ook een kwestie van geluk."

Van der Weijden sprak in CORPUS tegenover een gehoor van relaties, aandeelhouders en medewerkers van DGN, journalisten en vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor gezondheid. Hij vertelde hoe hij zelf gezondheid beleeft en over zijn beklimming van de Olympische berg. Een enorm inspirerend verhaal, waaruit bleek hoe zeer doorzettingsvermogen en toeval hand in hand zijn lot hebben bepaald. "Van huis uit ben ik altijd gewezen op het belang van gezond leven: goed eten en veel sporten", begon Van der Weijden zijn verhaal. En toch belandde hij in 2001 in het ziekenhuis; er was acute lymfatische leukemie bij hem geconstateerd.

Om hem heen zeiden andere patiënten dat je vooral moest vechten tegen je ziekte, dat je positief moest denken. Dan had je meer kans op genezing. De sportman zag het anders. "Je moet geluk hebben." De artsen deden hun werk en Van der Weijden had geluk, hij overleefde en herstelde. Tijdens zijn ziekte dacht hij na over wat hij zou doen als hij wist dat het zijn laatste dag was. Erop los leven? En hoe leef je dan als je weer genezen bent? "Er is voor mij maar één manier om het leven zin te geven. Jezelf een doel stellen en dat nastreven." In 2008 pakte hij de Olympische titel. Maar ook dat was een kwestie van geluk. Met zilver was hij ook tevreden geweest. "Ik wist dat ik er echt alles aan gedaan had om de kans dat het geluk mijn kant op zou komen zo groot mogelijk te maken." Maandenlang 15 uur per dag in een hoogtetentje leven, bijvoorbeeld. In zijn boek Beter heeft Van der Weijden zijn hele verhaal boeiend opgeschreven. Inmiddels is hij gestopt met zwemmen, hij blijft zich inzetten in de strijd tegen kanker.

Vriend van DGN

De Gezondheidskrant van Nederland is bijzonder trots dat Maarten van der Weijden het aanbod om Vriend van DGN te worden met beide handen heeft aangegrepen. Als Vriend van DGN mag hij in alle nummers die dit jaar nog verschijnen naar eigen inzicht een stukje van de krant vullen. Door zelf iets te schrijven, door steun te vragen voor de strijd tegen kanker, of op wat voor manier dan ook.

Missie

Nederland gezonder maken, dat is wat de Gezondheidskrant van Nederland wil bereiken. De missie komt recht uit het hart van de initiatiefnemer van de krant, Peter Karsten. Het ging deze grootondernemer in de levensmiddelenindustrie voor de wind totdat hij zelf getroffen werd door kanker. Via zijn netwerk lukte het hem snel geholpen te worden door de beste specialisten. "Ik leef nog, maar veel mensen die dat netwerk niet hadden leven niet meer." Het werd zijn persoonlijke missie de zorg te veranderen, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Peter Karsten is naast de bedenker en initiatiefnemer van De Gezondheidskrant, mede-oprichter van de Stichting Cancer Center Amsterdam, onderdeel van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Lezersonderzoek

De Gezondheidskrant van Nederland is een traditioneel medium met een nieuwe schwung. In deze moeilijke tijden voor papieren media verschijnt zij tegen de stroom in als krant. Als onafhankelijke tabloid heeft de krant het grootst mogelijke bereik van Nederland in zijn soort. Een hoogwaardige en onafhankelijke redactie maakt met haar maatschappelijke doelstelling De Gezondheidskrant van Nederland bovendien anders dan anderen. Als bijlage van De Telegraaf op zaterdag bereikt De Gezondheidskrant van Nederland zes keer per jaar een kleine 3 miljoen mensen met hoogwaardige en toegankelijke informatie, feiten en tips over gezond leven. Daarmee kan de lezer praktisch aan de slag om zijn gezondheid op een hoger plan te brengen.

Onderzoek heeft aangetoond dat bijna 2 miljoen lezers het eerste nummer grondig gelezen hebben en bovendien zeer hoog waarderen. Meer dan de helft van hen geeft aan dat De Gezondheidskrant van Nederland hen heeft geïnspireerd om gezonder te gaan leven.

Partners en organisatie

De Gezondheidskrant van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een raad van advies, die elke uitgave kritisch meedenkt en de redactionele inhoud toetst. Dit zijn o.m.: CORPUS, reis door de mens; Voedingscentrum Nederland; Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde; Paul Rosenmöller, Convenant Gezond gewicht; Prof. Dr. Jo Hautvast, erelid Gezondheidsraad; Ir Hans de Goeij, buitengewoon adviseur VWS; Prof Dr. Ir J. C. Seidell, VU Amsterdam; Prof Dr. E.M.H. Mathus-Vliegen.

De Gezondheidskrant van Nederland bv is een onderneming van: Peter Karsten, Oude Gracht Groep bv, CORPUS reis door de mens, Letterlijk en Figuurlijk (L.E.F.) bv.

DGN op TV

Health Angels, het wekelijkse gezondheidsprogramma van RTL4, heeft tijdens de officiële presentatie van De Gezondheidskrant van Nederland televisieopnames gemaakt. Beelden hiervan zijn te zien in de uitzending van zondag 23 mei, om 16.00 uur op RTL4.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.