Gemeente 's-Hertogenbosch

19-05-2010
Daling illegale stort in wijken

Schoonmaakacties samen mét bewoners. Een tarief van EUR 0,05 i.p.v. EUR 0,20 voor betaalde afvalstromen zoals grond, puin en grof huisvuil. De bewustwordingscampagne Proper Jetje jr. en geen voorrijdtarief bij het aan huis ophalen van grof huisvuil in de maand mei. Allemaal maatregelen om het illegaal storten van afval tegen te gaan. Een tussentijdse evaluatie laat zien dat het aantal meldingen in 2009 ten opzichte van 2008 met 15% is afgenomen en dat deze daling zich ook in het eerste kwartaal van dit jaar heeft doorzet. De hoeveelheid gescheiden afval dat op de milieustations wordt aangeboden is met 73% gestegen.

In maart 2008 stelde de raad op basis van het raadsvoorstel `Terugdringen van illegale stort' een pakket van maatregelen vast, die het afgelopen jaar een positief effect hebben laten zien op het terugdringen van het illegaal storten van afval in de openbare ruimte. Zo is het aantal meldingen van illegale stort bij het Meldpunt Openbare Ruimte in de hele stad in 2009 (t.o.v. 2008) gedaald met 15%, nl van 6.663 naar 5.632. De hoogste score ligt bij grofvuil/huisraad en vuilniszakken, daar zien we een afname van respectievelijk 19 en 11%.

Hot Spots
De discussie rondom illegale stort is mede ontstaan naar aanleiding van een aantal hotspots in de stad. We zien dat dit soort plaatsen vaak ontstaan door specifieke en ook vaak tijdelijke omstandigheden in een wijk of buurt. De Afvalstoffendienst heeft een calamiteitenwagen rijden die elke dag een route maakt langs een aantal hotspots waar regelmatig illegaal gestort wordt. De Milieupolitie rijdt dagelijks mee om zo daders op te sporen en te verbaliseren. Na een forse stijging in 2008 ten opzichte van 2007 is het afgelopen jaar de omvang van illegale stort op deze plekken weer sterk afgenomen. Gemiddeld is de per maand opgehaalde hoeveelheid afval, op deze plekken, in 2009 - ten opzichte van 2008 - gedaald met 4.730 kilo (30%). Tot ver onder het niveau van 2007.

Milieustations
De verlaging van het tarief op de milieustations naar EUR 0,05 heeft geleid naar een fors hoger aanbod van afval, 73% meer, van 8.331 naar 14.369 ton afval. De samenstelling van het aangeboden afval is echter beduidend anders. Werd eerst veel meer grof en ongescheiden afval aangeboden, nu worden de stromen veel beter gescheiden aangeboden en ziet de Afvalstoffendienst intensiever toe op het goed gescheiden storten van het aangeboden afval. Dit is positief voor het in de begroting gehanteerde verwerkingstarief, met een voordeel van circa EUR 500.000,- ten opzichte van de begroting 2009. Door de kwaliteit van het afval was het daarnaast mogelijk om met veel verwerkers een `af poort tarief' af te spreken. Daardoor ontstond aanvullend een voordeel op de exploitatie door minder transportkosten van circa EUR 100.000,-. Dit betekent dat de eerder aangekondigde verhoging van de afvalstoffenheffing lager kan uitvallen.