Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Staatssecretaris behandelt 45.000e klacht

Persbericht
Hilversum, 19 mei 2010 - Na drie dagen staat de teller van de LAKS eindexamenklachtenlijn op maar liefst 45.213. Niemand minder dan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt nam vandaag de 45.000e klacht aan. LAKS-bestuurslid Abe Stegenga: "Scholieren weten dit jaar de klachtenlijn van het LAKS nog beter te vinden, dit is een recordaantal klachten na slechts drie dagen examens."

Vooral het havo examen Nederlands roept veel klachten op, 14.000 examenkandidaten dienden over dit examen een klacht in. De voornaamste klacht was dat het examen te lang was, de samenvatting vond men erg moeilijk. Vorig jaar kwamen over vwo Nederlands ruim 10.000 klachten binnen, daar ging het dit jaar beduidend beter. Voor het havo examen geldt dus de omgekeerde situatie.

Dagelijks zit een team scholieren van het LAKS klaar om telefonische klachten aan te nemen. Vandaag worden zij bijgestaan door de staatssecretaris van onderwijs, Marja van Bijsterveldt. Van Bijsterveldt: "Het is goed dat het LAKS de klachtenlijn organiseert, zodat kandidaten met hun vragen problemen ergens terecht kunnen. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij!"

Maandag begon de klachtenlijn erg rustig, maar na de examens Nederlands wisten de examenkandidaten de klachtenlijn goed te vinden. Traditioneel zijn Nederlands, Engels, geschiedenis en wiskunde vakken waarover het LAKS veel klachten en vragen ontvangt. Vandaag is dus een rustige dag. Het LAKS heeft op dit moment verschillende inhoudelijke klachten aan het College voor Examens (CvE) voorgelegd, waarover binnenkort nieuws kan worden verwacht. Stegenga: "Op deze manier kunnen we écht wat betekenen voor de examenkandidaten!"