VNG: Invoering Wabo per 1 oktober

19/05/2010 17:36

VNG

Een soepele invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per 1 juli is voor gemeenten niet haalbaar. Door de Wabo op 1 oktober in te voeren, hebben gemeenten voldoende tijd om te zorgen dat alles werkt, zodat het aanvragen van een vergunning op dat moment echt eenvoudiger wordt voor burgers en bedrijven.

Minister Huizinga had als voorwaarde voor invoering op 1 juli eerder gesteld dat de ict - het omgevingsloket online (OLO) - goed moet functioneren. De VNG vindt dat aan die voorwaarde niet volledig kan worden voldaan en acht invoering op 1 oktober reëel.

De afgelopen tijd is de nieuwste versie van het OLO getest onder leiding van de VNG en het IPO. De VNG heeft op basis van de tests geconstateerd dat het OLO zeker is verbeterd ten opzichte van eerdere versies. Gemeenten hebben echter tijd nodig om de ict in hun eigen organisatie te implementeren, de VNG heeft dat steeds benoemd. De tijd die nu rest tot 1 juli is daarvoor te kort.

In de laatste week van mei overlegt de VNG met het ministerie van VROM en het IPO over de testresultaten en de invoeringsdatum van de Wabo.