Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

toeristen

Zijpe: schoon water voor bewoners en toeristen

Publicatiedatum : 19 mei 2010

Cees Mantel, Rob Veenman en René `t Hart leidden het college rond.

Het nieuwe college van Zijpe is druk bezig zich in te werken. Schoon water is een belangrijk element voor de gemeente. Vandaar dat het college een bezoek bracht aan onze rioolwaterzuivering Stolpen. Daar wordt het rioolwater van de gemeente gezuiverd.

Dankzij het zuiveren van het rioolwater blijft het oppervlaktewater schoon en kan de RWZI tijdens het toeristenseizoen met gemak een veelvoud van het afvalwater van de 11.525 inwoners verwerken.

Het zuiveren van water is een van onze kerntaken. Dit doen we met behulp van 18 rioolwaterzuiveringsinstallaties die samen ruim 100 miljoen kubieke meter per jaar verwerken. Deze enorme hoeveelheid te zuiveren water komt voor een deel uit huishoudens en bedrijven die zijn aangesloten op het rioleringsstelsel. Het andere deel bestaat uit regenwater dat in het riool terechtkomt.

Verder zijn wij verantwoordelijk voor de waterkeringen, de dijken, de zandige kust (duinen en stranden) en de regionale waterkeringen, dit zijn dijken die boezemwateren en polders van elkaar scheiden. Door te baggeren en sluizen en bruggen te bedienen blijft er voldoende water stromen binnen het watersysteem.

* Meer informatie over onze taken