MKB-Nederland



18 mei 2010
Bedrijven moeten kleding voorzien van `oorsprongslabel'

Bedrijven die kleding in de Europese Unie verkopen moeten deze binnenkort gaan voorzien van een label met het land van oorsprong. Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten. De `etikettering van oorsprong' moet volgens het Parlement voorkomen dat consumenten misleid worden.

Eerder dit jaar stuurden MKB-Nederland en VNO-NCW een brief aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement waarin zij hun onvrede over het voorstel uitten. Nu mogen bedrijven in de detailhandel nog zelf beslissen of zij kleding voorzien van labels die het land van oorsprong aangeven. Volgens de werkgeversorganisaties is een `land van oorsprong etikettering' schadelijk voor het Europese en Nederlandse bedrijfsleven, geeft het schijninformatie aan de consument en is het moeilijk te handhaven.

Ook wil het Europees Parlement dat de Commissie onderzoekt of er geharmoniseerde voorschriften moeten komen op kleding, zoals de maat van kleding en schoeisel, gevaarlijke stoffen, brandbaarheid, milieu aspecten van textielproducten en etikettering van sociale aspecten.