Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Weinig invloed IJsland vulkanen op klimaat
19 mei 2010 - Vulkaanuitbarstingen op IJsland hebben in het verleden de temperatuur op aarde nauwelijks beïnvloed. Tropische erupties zijn wel goed zichtbaar in de temperatuurreeksen. Grote uitbarstingen zoals de Pinatubo in 1991 en de Tambora van 1815 zorgden er voor dat de wereldgemiddelde temperatuur een paar jaar een kwart tot één graad lager lag.
De temperatuurafwijking van de zomer van 1816 (Briffa et al, 1998) De temperatuurafwijking van de zomer van 1816 (Briffa et al, 1998) De afkoeling wordt veroorzaakt doordat vulkanisch stof hoog in de atmosfeer zonlicht tegenhoudt. Vulkaanuitbarstingen hebben alleen een langdurig koelend effect als het stof de stratosfeer bereikt, op meer dan 10 tot 15 kilometer hoogte. Het stof van vulkaanerupties in de tropen wordt door de luchtstromingen verder omhoog gebracht en over de hele wereld verspreid, terwijl dat van vulkanen buiten de tropen naar beneden waait en snel weer verdwijnt. We verwachten dus niet dat de huidige uitbarsting van de Eyjafjallajökull op IJsland de temperatuur merkbaar zal beïnvloeden.

Kenniscentrum
Uitgebreide bijdragen "Klimaateffecten van vulkaanuitbarstingen" en "1000 jaar vulkaanuitbarstingen en de temperatuur in de Lage Landen" in Kenniscentrum (Verder Lezen)

Eerste uitgave: 19-05-10