Ingezonden persbericht

Wat brengt tentoonstellingsproject Pleasure Ground teweeg?

Het publiek heeft de mogelijkheid om zeventien kunstenaars te volgen in de ontwikkelingen van hun werk en de invloed die de gegeven vrijheid op hun werkwijze heeft. Maar nog interessanter is hetgeen het tentoonstellingsproject te weeg brengt bij de kunstenaars zelf. Andere perspectieven op het kunstzinnige proces zijn belicht. Voor sommige kunstenaars heeft Pleasure Ground een inzicht gegeven op het werkproces dat in hun latere werk nog zichtbaar zal zijn. Deze vierde, en laatste, opening vindt plaats op 20 mei om 20.00 uur in Lokaal 01_Breda en wordt afgesloten met een 'STACCATOFEST', door Jak Peters. Neem uw instrument mee en sluit aan!

Marijke Appelman verkend trapsgewijs de schaal van de tentoonstellingsruimte en het vertrouwen wat gepretendeerd wordt. Tijdens Pleasure Ground II beschilderde zij de trap van Lokaal 01 één uur voordat de opening plaats vond. Dit had onvermijdelijk consequenties voor het publiek van Lokaal 01. Tijdens Pleasure Ground IV verkend zij het vertrouwen in een overtreffende trap. De sleutel van Lokaal 01 wordt verkocht! Hoe dit vorm gaat krijgen is nog onbekend. Voor Marijke Appelman heeft het tentoonstellingsproject Pleasure Ground haar doen nadenken over de ruimte waarin zij exposeert. Zij ziet een verandering bij zichzelf. De interactie met het publiek wordt aangegaan. De vrijheid heeft haar doen terug grijpen naar een werkwijze die ze eerder los had gelaten.

(Pleasure Ground III:) Het is 14.00 uur. Nog vier uur te gaan voor de opening. Druppelsgewijs komen de werken van de zeventien kunstenaars binnen. Soms vergezelt met henzelf, soms niet. Waartoe de kunstenaar zich engageert is dan ook geheel vrij. Hoe de tentoonstelling er uit komt te zien is tot de laatste dag onbekend. Het is een feit dat Lokaal 01 niet regisseert in de werkwijze en/of het engagement van de kunstenaars.

De ThRu (Theoretische Ruimte) - Pleasure Ground
De Derde (uit een reeks van vier) ThRu, 'Artworld Inc.', zal tijdens de opening van Pleasure Ground III worden gepresenteerd. Filosoof en schrijver Christophe Van Eecke beschouwt de kunstwereld en de relaties tussen de kunstenaars en instellingen. De vier essays zullen uiteindelijk in boekvorm gepubliceerd worden.

Pleasure Ground - Agenda

19 mei 14-16 u:'Open Table' - gesprek o.l.v. Christophe Van Eecke
Locatie: gehoorzaal AKV St. Joost, te Breda
20 mei Opening Pleasure Ground IV, 20.00 uur
+ Performance van Hedwig Houben
+Presentatie 'Artworld Inc.', de derde ThRu uit een reeks van vier.
+ 21.00 uur 'STACCATOFEST', met Jak Peters.
Neem je eigen instrument mee!

Lokaal 01 heeft twee locaties, één in Antwerpen en één in Breda, waar zij kunstenaars de mogelijkheid biedt zich te presenteren. Lokaal 01_Breda is een plek waar vernieuwende tentoonstellingsconcepten worden uitgedacht en uitgewerkt. Daarbij ligt de nadruk op onderzoek en experiment. Lokaal 01_Antwerpen biedt werkperiodes van vier weken aan nationale en internationale kunstenaars met een (voornamelijk) jong oeuvre. Meer informatie vindt u op www.lokaal01.nl

Noot aan de redactie (