Ingezonden persbericht

Herdenking 'Zigeunertransport'

Met presentatie boeken over vervolging van Sinti en Roma

De kadering van de Herdenking van het Zigeunertransport is op 19 mei 2010 anders dan voorgaande jaren. Maar liefst twee boeken over de vervolging van Sinti en Roma worden om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gepresenteerd. Aansluitend vindt bij De 102.000 stenen om 15.00 uur een herdenking met bloemlegging plaats.

De Nationaalsocialistische volkenmoord op Sinti en Roma is één van de boeken die op 12 april 2010 aangeboden worden aan Jacques Tichelaar (Commissaris van de Koningin in Drenthe) en enkele Sinti en Roma. Dit boek, dat in 2003 in Duitsland werd uitgegeven, is het internationale document dat over de vernietiging van Sinti en Roma gaat. In foto's, documenten en persoonlijke verhalen maakt schrijver Romani Rose het vernietigende onrecht dat deze groep vervolgden is aangedaan duidelijk zichtbaar.

Op verzoek van Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma is Zicht op verleden, de vervolging en deportatie van de Sinti en Roma in Nederland 1940-1945 samengesteld. Auteur Carry van Lakerveld heeft zich specifiek gericht op de Nederlandse situatie tijdens de Duitse bezetting: "nadat de meeste Joden zijn opgepakt, komen de Sinti en Roma aan de beurt, op vergelijkbare wijze: in beslagname van alles van waarde, concentratie in verzamelkampen en tenslotte deportatie".

Aan de boekpresentatie en het herdenkingsprogramma leveren vele Sinti en Roma uit de diverse gemeenschappen in Nederland een bijdrage. Ook is tot 3 juni a.s. in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling Paramisa, Portretten van Sinti en Roma in Europa van fotograaf Rogier Fokke te zien.

Het programma op 19 mei begint om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Belangstellenden die het herdenkingsprogramma willen bijwonen, worden verzocht om tegen 15.00 uur bij De 102.000 stenen aanwezig te zijn.

Noot voor redacties