Ingezonden persbericht


Frank Martin - Der Cornet
wo 19 mei 2010 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ 20.15 inleiding 19.15 do 20 mei 2010 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ 20.15 Donderdagavondserie / Proms inleiding 19.15 zo 23 mei 2010 Rotterdam De Doelen 20.15 uur (alleen Der Cornet) Het Zondagfestival

Amsterdam Sinfonietta en Nieuw Ensemble brengen hommage aan Frank Martin

Amsterdam Sinfonietta en het Nieuw Ensemble presenteren samen een speciaal programma rondom de componist Frank Martin. Onder leiding van Ed Spanjaard wordt een van de indrukwekkendste vocale werken van de twintigste eeuw uitgevoerd: Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke. Christianne Stotijn, vurig pleitbezorgster van Der Cornet, is soliste in dit sleutelwerk uit Frank Martins oeuvre. In het 120ste geboortejaar van Frank Martin brengen Amsterdam Sinfonietta en het Nieuw Ensemble een programma dat gewijd is aan deze Zwitsers-Nederlandse componist. In 1993 nam Amsterdam Sinfonietta Der Cornet op met de alt Jard van Nes. Zij wees haar leerling Christianne Stotijn voor het eerst op de liedcyclus van Frank Martin. Nu is het een van de lievelingswerken van Christianne Stotijn en heeft zij met de cd-opname van Der Cornet in 2007 de Echo 2008 Award in de wacht gesleept. Der Cornet bezingt de amoureuze en militaire avonturen van de zeventiende-eeuwse kornet Christoph Rilke, op de prozatekst van dichter Rainer Maria Rilke. Frank Martin instrumenteerde Der Cornet voor een klein kamerorkest, waarmee hij spaarzaam en zorgvuldig de verschillende sferen uitbeeldde die door de alt, een soort minstreel, worden voorgedragen. Het programma opent met Martins Petite symphonie concertante, waarmee de componist zijn internationale reputatie definitief vestigde. Hierin soleren een piano, een harp en een klavecimbel - vertolkt door musici uit het Nieuw Ensemble - tegenover een dubbel strijkorkest. Martin was bang dat dit klankexperiment zelden zou worden uitgevoerd, maar nu behoort het tot een van zijn meest uitgevoerde werken. In opdracht van het Nieuw Ensemble componeerde Bart Visman, net als Frank Martin sterk beïnvloed door de Franse school uit het begin van de twintigste eeuw, het werk Phoenix Song voor de standaardbezetting van het Nieuw Ensemble met zijn karakteristieke tokkelhart: mandoline, gitaar en harp.

Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ, woensdag 19 en donderdag 20 mei 2010, 20.15 uur Rotterdam, De Doelen, zondag 23 mei 2010, 20.15 uur (alleen Der Cornet, in het kader van het zondagfestival) Amsterdam Sinfonietta en Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard, Christianne Stotijn (mezzosopraan), Ernestine Stoop (harp), Pauline Post (piano), John Snijders (klavecimbel). Frank Martin: Petite symphonie Concertante en Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke; Bart Visman: Phoenix Song. Toegangsprijs: ¤ 33,- / CJP en stadspas: ¤26,50 (Amsterdam)/ CJP ¤ 23,- en Rdam-pas ¤ 31,- (Rotterdam). Kaarten voor Amsterdam zijn te koop bij de kassa (020 - 788 2000) of via www.muziekgebouw.nl. Kaarten voor Rotterdam zijn te koop bij de kassa van De Doelen (010-21 71 717) en via www.dedoelen.nl.