Vrije Universiteit Amsterdam

Kraakbeenproductie door chondrocyten


* Startdatum: 19-05-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Chondrocytes and chondrons for tissue engineering of cartilage


* Spreker: L.A. Vonk


* Promotor: prof.dr. R.A. Bank prof.dr. V. Everts


* Onderdeel: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)


* Wetenschapsgebied: Tandheelkunde


* Evenementtype: Promotie

Kraakbeen vervult een belangrijke functie in het bewegingsapparaat; het zorgt voor een glad en enigszins indrukbaar oppervlak zodat gewrichten gemakkelijk kunnen bewegen en dat de krachten uitgeoefend op een gewricht op een goede manier worden verdeeld. Een van de tekortkomingen van kraakbeen is een zeer gering vermogen om zichzelf te herstellen bij beschadigingen. Relatief kleine beschadigingen kunnen invloed hebben op de rest van het kraakbeen en dit kan later tot artrose leiden. Lucienne Vonk probeerde mogelijkheden om herstel van kraakbeen te vinden.

Chondrocyten worden vaak gebruikt om nieuw kraakbeen mee te maken, maar het vezelig netwerk dat door deze geïsoleerde cellen geproduceerd wordt is vaak van mindere kwaliteit dan het netwerk in onbeschadigd kraakbeen. Omdat chondrocyten in kraakbeen omgeven worden door een pericellulaire matrix, onderzocht Vonk of het in stand houden van de pericellulaire matrix de kraakbeenproductie door chondrocyten verbetert.

De pericellulaire matrix (matrix die zich in een dunne laag direct om de cel legt) stimuleert niet alleen de aanmaak van de extracellulaire matrix, het verbetert ook de kwaliteit van het vezelige netwerk, verhoogt de kraakbeenachtige eigenschappen van de chondrocyten (kraakbeencellen) en verhindert de afbraak van de extracellulaire matrix. Het behouden van de pericellulaire matrix heeft een positief effect op de kraakbeenproductie door chondrocyten ontdekte Vonk in haar promotieonderzoek.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam