Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 mei 2010

PERSBERICHT

Erfgoedinstellingen presenteren zich op de Tong Tong Fair

EYE Film Instituut Nederland, het Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteren nog niet eerder vertoond archiefmateriaal over Nederlands-Indië en Indonesië in het Cultuurpaviljoen op de Tong Tong Fair van 19 t/m 30 mei in Den Haag.

Het Nationaal Archief toont uit zijn collectie diverse foto's, kaarten en archiefstukken rondom Indonesië en Nederlands-Indië op een Multitouch Surface tafel. Bezoekers van de fair kunnen zo op een interactieve manier kennismaken met de verschillende items over dit onderwerp. Op een interactieve landkaart van Indonesië toont Beeld en Geluid een selectie van filmbeelden en muziek uit zijn collectie. Per regio kunnen bezoekers kijken en luisteren naar verschillende facetten van het leven in Indonesië en Nederlands-Indië door de jaren heen. Tijdens de fair wordt in het Bibit-theater een filmprogramma vertoond met zeldzame filmbeelden uit de eerste decennia van de twintigste eeuw, Polygoonjournaals en de Nederlandse filmklassieker Rubber. Ook zijn er producties te zien van hedendaagse filmmakers waarin oude beelden worden ingezet om nieuwe verhalen te vertellen over Nederlands-Indië.

De Tong Tong Fair is het grootste Euraziatische evenement ter wereld dat op het Malieveld in Den Haag georganiseerd wordt. Met een uitgebreid cultureel programma, culinaire hoogstandjes en een grand pasar, trekt de beurs jaarlijks ruim 125.000 bezoekers.

In het project Beelden voor de Toekomst maken EYE Film Instituut Nederland, Nationaal Archief, Beeld en Geluid en Stichting Nederland Kennisland een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland beschikbaar door conservering en digitalisering. De verschillende gedigitaliseerde collecties worden vervolgens voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Elk jaar staat binnen Beelden voor de Toekomst één thema centraal. Voor 2010 is dat Indonesië. Het hele jaar staan verschillende projecten en activiteiten op het programma waar Indonesië een hoofdrol in speelt. Meer informatie is te vinden op www.beeldenvoordetoekomst.nl/indonesie

Einde persbericht