Provincie Gelderland


---

Arnhem, 12 mei 2010

Statencommissies bespreken Beleidsrekening 2009

De vijf commissies uit Provinciale Staten behandelen op 19 mei allemaal de Beleidsrekening over 2009. Hiermee legt het college van Gedeputeerde Staten verantwoording af over de financiën, activiteiten en bereikte resultaten in 2009. De verkoop van de Nuon-aandelen, de economische crisis en de ingestelde Investeringsagenda van 500 miljoen euro om de Gelderse economische structuur te versterken, zijn zeer bepalend geweest voor 2009. In de laatste maanden van dat jaar is ook begonnen met de eerste aanzet tot het opvangen van de Rijksbezuinigingen op het Provinciefonds.

Commissie Landelijk Gebied en Water
Wijsmanzaal, 9.30-12.00 uur
Behandelen van onderdelen van de Beleidsrekening.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu Statenzaal, 9.30-12.00 uur
Na de Beleidsrekening buigt de commissie RWM zich over het Jaarverslag 2009 Fonds Nazorg Stortplaatsen. Vervolgens komen de subsidieverzoeken van de gemeenten Winterswijk, Doetinchem en Overbetuwe in het kader van de versnellingsgelden Bodemsanering aan de orde. GS stellen voor om voor de herinrichting en intensivering van het bedrijventerrein Veeneslat in Winterswijk 460.000 euro uit te trekken. Voor het landschapsontwikkelingsplan Akkermansbeek in Doetinchem 53.000 euro en voor de Zuidtangent Elst (verbetering lokale en regionale verkeerssituatie) in Overbetuwe 580.000 euro. Op verzoek van PS heeft het college een visie ontwikkeld op de klimaataanpak van de gebouwde omgeving (bestaande woningvoorraad). Voorgesteld wordt om een gerichte subsidieregeling in het leven te roepen die door de gemeenten wordt uitgevoerd. Deze visie wordt gelijktijdig behandeld met het Initiatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds Gelderland van CU, GroenLinks en D66. Aansluitend wordt gesproken over de uitwerking van de Gelderse aanpak woningbouw.

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur Wijsmanzaal, 14.00-16.30 uur
Behandelen van onderdelen van de Beleidsrekening. Op verzoek van de PvdA wordt daarna het subsidieverzoek MuZIEum (Nijmegen, museum voor blinden en slechtzienden) besproken in verband met dreigend faillissement.

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken Statenzaal, 14.00-17.00 uur
Als eerste agendapunt wordt, gezamenlijk met de leden van de commissie RWM, gesproken over het Statenvoorstel Vaststelling Inpassingsplan Rondweg N348 Zutphen-Eefde en het krediet daarvoor. Daarna komt de Beleidsrekening aan de orde.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën
Wijsmanzaal, 17.30-20.00 uur
Twee Statenvoorstellen zijn aan de orde. Als eerste de subsidiëring van de blusboten de Batouwe en de Gelderland. Het gaat om een bedrag van 40.000 euro per boot voor 2010 beschikbaar te stellen aan de Veiligheidsregio Gelderland Zuid. Het tweede agendapunt omvat de gehele Beleidsrekening 2009. De overige onderwerpen die in de commissie aan de orde komen zijn het Communicatieplan voor de Statenverkiezingen in 2011 en een notitie over de uitvoering van de Motie Balkenendenorm, aangenomen in PS op 3 maart 2010.