Evangelische Omroep

Nr. 095

Hilversum, 18 mei 2010

MIJN LOVERBOY - DOCUMENTAIRE OVER VIER SLACHTOFFERS Woensdag 19 mei in 3Doc Mijn loverboy - Het echte verhaal, 20:30 uur, Nederland 3

De achttienjarige Sara spaart voor haar droom: een HBO-dansopleiding. Maar haar 'vriendje' verliest haar spaargeld met een drugsdeal. Door brute manipulatie verleidt hij haar het geld terug te verdienen in de prostitutie. In de documentaire Mijn Loverboy vertelt maker Tamme de Leur vier verhalen van slachtoffers aan de hand van waarheidsgetrouw nagespeelde situaties. "Vaak voelen slachtoffers zoveel band met hun pooier dat aangifte doen bijna onmogelijk wordt. Het kostte twee jaar onderzoek om de verhalen boven tafel te krijgen." Internationaal vermaard KLPD-tompan H. Werson laat in deze documentaire middels reconstructies zien hoe justitie verhoren aanpakt.

Elk van de vijf meisjes deed aangifte tegen haar loverboy, resulterend in straffen van ruim drie tot achttien jaar met tbs. Een van de meisjes wordt gevolgd in het strafproces, waarbij verschillende rechtbanken uitspraken doen over haar loverboy. In 2008 waren er volgens het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) minstens 180 meisjes het slachtoffer van loverboys. Dit cijfer is gebaseerd op meldingen van hulpverleners. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

Het aantal meldingen en aangiftes van loverboys stijgt jaarlijks. In de politiek, bij de politie en bij de hulpverlening staat dit probleem hoog op de agenda. In Nederland is prostitutie boven de 18 jaar legaal. Geschat wordt dat tussen de 70 en 90% van deze prostiuees onder dwang hun werk doen en vaak hun geld moeten afstaan aan derden. Hoeveel vrouwen onder de 18 jaar in de prostitutie werken is niet bekend.


---
Noot voor redactie,