Dienstenbond CNV

Nieuws

18 mei 2010

Geen financiële ruimte voor afspraken HIBIN cao!

Op maandag 10 mei 2010 heeft CNV Dienstenbond voor de eerste keer aan tafel gezeten om te praten over de cao vanaf 1 juli 2010. Feitelijk was dit nog maar een oriëntatie. Wijzigingsvoorstellen zijn nog van geen der partijen besproken. Wat blijkt nu: een nieuwe cao afspreken, wordt moeilijk. Want omzet en winst staan branchebreed nog steeds te zwaar onder druk. De werkgevers zeggen ons geen enkele financiële ruimte te kunnen bieden voor cao-afspraken. Zeker in het jaar 2010. Het is nu zaak om voor dit alles een goede oplossing te bedenken. Daarbij vragen wij opnieuw aan jullie om met ons mee te denken. Laat uw mening horen!

Uit de reacties op onze Info van eind april bleek wel dat een cao met een structurele loonsverhoging door leden als zeer wenselijk worden geacht. Deze boodschap heeft CNV Dienstenbond ook aan de werkgevers overgebracht. Wij zijn verder van mening dat partijen de al bestaande afspraken nu echt werkelijkheid moeten laten worden. Dit gaat dan over de modernisering van het bestaande loon- en functiesysteem, en over levensfasebewust personeelsbeleid. Overigens wordt daar momenteel ook hard aan gewerkt en mogen er binnen enkele maanden resultaten op beide onderwerpen worden verwacht.

Behouden van werkgelegenheid is een ander belangrijk item Als er afspraken moeten worden gemaakt over loonmatiging, dan is werkgelegenheid voor CNV Dienstenbond een heel belangrijk ander onderwerp om afspraken over te maken. Dus ook bij een latere verhoging. Het behouden van de bestaande werkgelegenheid is toch wel het minste dat wij van werkgevers mogen verwachten? Over die werkgelegenheid maakt CNV Dienstenbond zich grote zorgen. De afgelopen maanden zijn er binnen jullie branche `druppelsgewijs' heel wat banen komen te vervallen. Een gevolg is het stijgen van de werkdruk voor de achterblijvers. Jullie hebben ons hier nadrukkelijk op gewezen. In het kader van de cao-onderhandelingen is werkgelegenheid dus een onvermijdelijk gespreksonderwerp.

Voordat we weer aan tafel gaan
De volgende overlegronde staat gepland voor eind juni. Daarin zullen dan in ieder geval onze cao voorstellen aan de orde komen. Globaal kwamen die neer op een cao voor maximaal 12 maanden, een structurele loonsverhoging en `harde' werkgelegen-heidsafspraken. De loonsverhoging zou wat ons betreft dan wat later in het contract, bijvoorbeeld pas begin 2011, in kunnen gaan.

Goed dat jullie met ons meedenken
Jullie reacties op onze vorige Info hebben ons goed op weg geholpen. Het heeft duidelijk gemaakt dat onze gedachten over de nieuwe CAO door jullie worden onderschreven. Ook jullie beleving van de `crisis' gaf ons bruikbare informatie. Onze hoop is, dat er door jullie ook op deze brief weer wordt gereageerd. Want zijn jullie het er bijvoorbeeld mee eens dat wij werkgelegenheidseisen willen koppelen aan een later moment van loonsverhoging?

U kunt per e-mail reageren: m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl. Per post kan ook. Stuur dan uw reactie naar: CNV Dienstenbond, t.a.v. Martijn den Heijer, Antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp.