Heijmans N.V.

Heijmans ondanks lastige markt op koers

Verbeterde resultaten bij lagere omzet

Update gang van zaken

* Operationele resultaten beter bij lagere omzet in lastige markt;
* Omzet en operationeel resultaat negatief beïnvloed door lange vorstperiode;
* Woningverkopen Vastgoed beter dan het eerste kwartaal van vorig jaar, woningmarkt blijft onzeker;
* Orderportefeuille eind maart 2010 vrijwel gelijk aan portefeuille per ultimo 2009.

Gerrit Witzel, voorzitter raad van bestuur Heijmans: "Ondanks de lange vorstperiode ben ik niet ontevreden met de gang van zaken tot dusverre. De markt is lastig, maar ik zie voortgaand herstel in onze operationele performance en een goede trend bij het verloop van de netto schuldpositie. We liggen prima op koers."

Algemene gang van zaken eerste maanden 2010

De eerste maanden zijn in de bouwsector door seizoenspatronen de doorgaans zwakkere maanden ten opzichte van de resterende maanden in het jaar. Dit wordt veroorzaakt door een terughoudende vraag van klanten en de afhankelijkheid van de weersomstandigheden. De lange vorstperiode heeft in de eerste maanden van 2010 zowel de omzet als het operationeel resultaat negatief beïnvloed. Door effectieve maatregelen zijn de grote werken op schema gebleven. De verwachting is dat de negatieve impact van het weer in belangrijke mate kan worden gecompenseerd door hogere productie in de resterende maanden van het jaar.

De omzet, zowel in Nederland als internationaal, is in de eerste maanden van 2010 achtergebleven bij de vergelijkbare periode in 2009. In Nederland daalde de omzet vooral in de sectoren Vastgoed, Woningbouw en Infra. Buiten Nederland daalde de omzet met name bij de wegenbouwactiviteiten in België en Duitsland.

De orderportefeuille van Heijmans per 31 maart 2010 is ten opzichte van ultimo december 2009 vrijwel gelijk gebleven.

Bij een lager omzetniveau is het operationeel resultaat in de eerste maanden van 2010 duidelijk verbeterd ten opzichte van de vergelijkbare periode van 2009, ook indien voor 2009 de kosten van de organisatorische herstructurering in de betreffende periode buiten beschouwing worden gelaten. Ondanks de lastige marktomstandigheden zijn dankzij de genomen maatregelen in de afgelopen periodes, verbeteringen zichtbaar in de eerste maanden van 2010. Met name de Nederlandse Infra- en Bouwactiviteiten presteerden beter. Daarnaast heeft verbeterde projectbeheersing een gunstig effect gehad. De resultaten van Vastgoed daarentegen gaven geen verbetering te zien.

Organisatorische herstructurering

In 2009 is de organisatie drastisch aangepast, ingegeven door de eind 2008 ingezette turn around, als anticipatie op lagere omzetten als gevolg van het beleid van marge boven volume en vanwege de economische crisis. De in 2009 genomen maatregelen die voor wat betreft de uitvoering nog beperkt hun beslag hebben in 2010, verlopen volgens plan.

Vermogenspositie

Heijmans richt zich op het verder terugbrengen van haar schuld. Ook in de eerste maanden van 2010 was er sprake van een gunstige trend bij de ontwikkeling van de netto schuldpositie.

Qua seizoenpatroon is er in de eerste maanden van het jaar in de bouw doorgaans sprake van toename van het beslag op werkkapitaal. Deze toename is bij Heijmans in 2010 tot dusverre minder dan voorzien, mede als gevolg van betere betalingscondities bij opdrachten en een stringent voorraadbeleid. Daarnaast is er sprake van beperking van investeringen.

Het niveau van de voorraad bij Heijmans Vastgoed is tot dusverre vrijwel onveranderd gebleven. Het aantal onverkochte woningen in aanbouw daalde met circa 150 ten opzichte van het begin van het jaar (560). Het aantal onverkochte opgeleverde woningen bleef op eenzelfde niveau (80). Het vermogensbeslag in grondposities bleef vrijwel onveranderd.

De solvabiliteit van de onderneming (ultimo 2009 27%) bleef in de eerste maanden van 2010 onverminderd solide.

Omzet en orderportefeuille

Nederland

Vastgoed blijft veel last van de slechte marktomstandigheden op de woningmarkt ondervinden. In de eerste maanden van 2010 is er wel sprake van enig herstel: met een aantal van 245 verkochte woningen in de maanden januari tot en met maart 2010 ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2009 (circa 70 verkochte woningen) is er duidelijk sprake van een toename. Ook zijn relatief meer woningen in het hogere segment verkocht. Van een echt doorzettende opwaartse trend is echter nog geen sprake. Voor een verder herstel van de woningmarkt is het van belang dat het consumentenvertrouwen toeneemt en het economisch herstel aanhoudt.

De omzet bij Vastgoed en Woningbouw daalde in de eerste maanden van 2010 als gevolg van de in 2009 uitgestelde projecten maar ook door de lange vorstperiode begin 2010.

Door de vorstperiode bleef met name de omzet bij de Wegenbouwactiviteiten achter bij vorig jaar. De omzet van Utiliteitsbouw bleef stabiel, terwijl bij Techniek de omzet daalde.

De orderportefeuille van Heijmans in Nederland per 31 maart 2010 is ten opzichte van 31 december 2009 licht gedaald. De orderportefeuille van Infra laat een stijging zien door lagere productie enerzijds en een op goed niveau zijnde instroom van nieuwe orders anderzijds, bij Woning- en Utiliteitsbouw was een daling waarneembaar. Bij Vastgoed en Techniek was de orderintake nagenoeg gelijk aan de gerealiseerde productie.

Buitenland

De omzet van de buitenlandse activiteiten is in de eerste maanden van 2010, mede als gevolg van de verkoop van railbedrijf Heitkamp, ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2009 gedaald. In België en Duitsland werd de omzet van met name de infra activiteiten als gevolg van de slechte weersomstandigheden negatief beïnvloed. In het Verenigd Koninkrijk was de omzet vrijwel gelijk. De orderportefeuille in België daalde, terwijl in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de orderportefeuilles stegen. In Duitsland steeg de orderportefeuille van de wegenbouwactiviteiten, maar blijft de orderportefeuille van utiliteitsbouw op een laag niveau

Halfjaarcijfers 2010

Op 23 augustus 2010 zal Heijmans de resultaten over de eerste helft van 2010 presenteren.