Provincie Antwerpen


2,7% Antwerpse pasgeborenen hebben aangeboren afwijking

Afwijking van het hart- en vaatstelsel meest voorkomende in provincie Antwerpen


----------
De provincie Antwerpen publiceerde zopas het Eurocat rapport. Hierin staat dat tussen 1989 en 2008 7569 kinderen met een aangeboren afwijking werden geregistreerd op 278.969 geboorten, wat neerkomt op 2,7%. Het Antwerpse gemiddelde ligt daarmee iets hoger dan het Europese gemiddelde dat 2,3% bedraagt. De meest voorkomende afwijkingen in onze regio zijn deze van het hart- en vaatstelsel, gevolgd door afwijkingen van de ledematen. Het Antwerpse register wordt uitgewerkt door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, afdelingen pediatrie, genetica en gynaecologie.

Eurocatsysteem
"Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) is een belangrijke instelling bij het concretiseren van het provinciale milieu-, natuur- en gezondheidsbeleid. Behalve registratie van ziekten voert het PIH ook onderzoek naar de relatie milieu en gezondheid, preventie van kanker, astma en allergie. Als provinicie hebben we op dit vlak al heel wat ervaring en expertise opgedaan", aldus gedeputeerde voor leefmilieu Rik Röttger. Sinds 1989 registreert de provincie Antwerpen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, aangeboren afwijkingen bij kinderen volgens het Eurocat-registratiesysteem (European surveillance of Congenital Anomalies). Doel van de registratie is te komen tot een opvolging van aangeboren afwijkingen in de provincie Antwerpen. Voorbeelden van deze aangeboren afwijkingen zijn: open ruggetje, gespleten lip, hartafwijkingen, klompvoetjes, syndroom van Down, ... De provincie Antwerpen beschikt als enige in Vlaanderen over zo een register.

Voorkomen van aangeboren afwijkingen over de jaren vrij constant Naar jaarlijkse gewoonte werd het rapport opgemaakt met de resultaten van de afgelopen jaren. Van 1989 tot en met 2008 werden 7569 kinderen met een aangeboren afwijking geregistreerd op 278.969 geboorten: 2,7%. Het Europese gemiddelde voor die periode bedroeg 2,3%. Het voorkomen van aangeboren afwijkingen blijft over de jaren vrij constant. De meest geregistreerde afwijkingen in onze regio zijn deze van het hart- en vaatstelsel, gevolgd door afwijkingen van de ledematen.

Vergelijking met Europa
In vergelijking met de totale Europese Eurocat gegevens merken we een lager voorkomen van afwijkingen van het hart, van het spijsverteringsstelsel en van de chromosomen. Een aantal afwijkingen waaronder ledemaatafwijkingen komen in de provincie Antwerpen meer voor dan gemiddeld binnen Eurocat. Dit geldt bijvoorbeeld voor klompvoetjes, heupkop die los zit in de heupkom en 6 vingers of 6 teentjes. Ook een gespleten lip komt meer voor. Door verbetering van de prenatale diagnostiek worden bepaalde afwijkingen van de nieren, renale dysplasie, meer opgemerkt. Ook in andere landen in Europa stelt men dezelfde toename vast van deze afwijking.

Eurocat Antwerpen onderzocht 2 clusters
Een cluster van een chromosoom afwijking, trisomie 18, in 2005 en een cluster van ondoorgankelijke neusholte in 2007 werden verder onderzocht. Met een cluster bedoelen we het plots verhoogd voorkomen van een afwijking. In zo'n geval wordt de afwijkingen nader bekeken volgens een afgesproken procedure. Indien dit onderzoek wijst naar een bepaalde oorzaak kunnen preventieve acties genomen worden. Het onderzoek van de clusters met de neusafwijking duidde geen oorzaak aan. Het onderzoek van de cluster met de chromosoomafwijking gaf een hogere leeftijd van de moeders aan. Dat is een gekend risico voor deze afwijkingen. Het voorkomen van de beide afwijkingen werd nadien terug normaal. Er zijn geen preventieve maatregelen nodig. Het PIH blijft de afwijkingen wel opvolgen.


Provincie Antwerpen