Ingezonden persbericht


Artek introduceert nieuwe 10-UNIT SYSTEM stoel 'One chair is enough'

Beesd, 19 mei 2010 - Het Finse meubelbedrijf Artek introduceerde onlangs haar '10- UNIT SYSTEM' stoel, ook bekend onder de naam 'One chair is enough'. Deze nieuwe stoel staat symbool voor innovatie op het gebied van materiaal, milieu en duurzaamheid. De stoel, naar ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban, is gemaakt van UPM ProFi hout plastic composiet, waardoor de beste combinatie van eigenschappen is ontstaan van houtvezels en plastic. De basis voor dit materiaal is gerecycled papier en plastic. De composiet is zeer sterk, UV bestendig en door de lage vochtabsorptie van het materiaal waterbestendig, waardoor de stoel uitermate geschikt is voor gebruik binnen en buiten.

10-UNIT system

Dit volledig modulaire systeem is gebaseerd op L-vormige onderdelen die op vele manieren kunnen worden gecombineerd, waardoor een stoel, een tafel of een bank ontstaat. Door het slimme en eenvoudige ontwerp is het zeer gemakkelijk de meubels te monteren en demonteren. De standaard kleuren van het 10-UNIT system zijn zwart en wit, andere kleuren zijn op aanvraag. Dit milieutechnisch duurzaam product kan worden afgebroken door verbranding of kan worden gerecycled. Alle materialen in het composiet zijn niet giftig. Het 10-UNIT system is gemaakt in samenwerking met de Finse papierfabrikant UPM.

Duurzaamheid, functionaliteit en lange levensduur zijn basiswaarden in een wereld waar de zorg voor het klimaat en natuurlijke bronnen aan de orde van de dag zijn. Artek doet geen concessies waar het gaat om haar vastbeslotenheid om experimentele en milieuvriendelijke hulpbronnen te onderzoeken. Artek combineert emotionele 'ART' (kunst) en rationele 'Technology' (Technologie) om zo tot synergie te komen en haar omgeving op sociaal vlak bewust te maken.

Het 10-UNIT System is volgens Frans Bruinsma, Benelux importeur van Artek, een product dat uitstekend past bij Artek. De hoekstenen van Artek's productontwikkeling zijn ethiek, esthetica en ecologie. Dit betekent een combinatie van hoge kwaliteit, tijdloos design en een sterke ontwerpideologie.

Einde bericht

Over Artek

Het Finse meubelconcern Artek is opgericht in 1935 door de jonge idealisten Alvar en Aino Aalto, Maire Gullichsen en Nils-Gustav Hahl. Het idee achter het bedrijf was 'het verkopen van meubels en het promoten van de moderne wooncultuur door het organiseren van exposities op dit vlak'. De oprichters van Artek pleitten voor een nieuw soort omgeving voor het dagelijkse bestaan. Ze geloofden in een synergie met kunst en maakten zich sterk om een verschil te kunnen maken in stedelijke planning en architectuur en design. Functionaliteit en tijdloze vormen zijn de essentiële elementen waar een Artek product aan moet voldoen. Artek's meubelsysteem is gebaseerd op het idee van Alvar Aalto's L-systeem. Het standaard en systeem denken van dit L-systeem zorgt voor een zeer diverse range producten, waarbij elk product op maat gemaakt kan worden voor elke ruimte. De meubels worden o.a. toegepast in woonhuizen, kantoorpanden, horecagelegenheden, scholen en musea.