Ingezonden persbericht


Opiniepeiling: Nederlandse regering moet druk op Israël opvoeren 19 mei 2010

De internationale gemeenschap moet Israël onder druk zetten om een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict te realiseren, vindt meer dan de helft van de Nederlandse bevolking. Dat is de uitkomst van een opiniepeiling die onderzoeksbureau Synovate uitvoerde in opdracht van United Civilians for Peace (UCP) in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen. Met name D66- (70 procent) en GroenLinks-stemmers (64 procent) spreken zich uit voor voorwaarden aan economische hulp en gerichte sancties ten aanzien van de Israëlische regering.

De helft van de Nederlanders wil dat niet alleen de EU, maar ook de Nederlandse regering zelf Israël onder druk zet om de nederzettingen - illegaal volgens het internationale recht - op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. 54 procent van de Nederlandse bevolking meent dat de Israëlische regering de bezetting moet beëindigen en moet stoppen met militaire invallen en ander geweld. De scheidingsmuur die Israël grotendeels op Palestijns grondgebied bouwt wordt door 67 procent als onaanvaardbaar gezien. 56 procent van het Nederlandse volk meent dat de Israëlische regering de muur in bezet Palestijns gebied moet afbreken.

De Palestijnse Autoriteit moet een halt toeroepen aan zelfmoordaanslagen (meent 58 procent) en ander geweld, en Israël accepteren als gesprekspartner (62 procent). Van de Nederlanders meent 24 procent dat Hamas zeker wel en 33 procent waarschijnlijk wel betrokken moet worden bij het vredesproces (57 procent in totaal). Deelnemers aan de peiling zeggen meer dan voorheen begrip te hebben voor het leed van het Palestijnse volk. Duidelijk minder begrip heeft men gekregen voor de besluiten van de Israëlische regering en de acties van het Israëlische leger.

Blokkade van Gaza
58 Procent van de Nederlanders vindt de Israëlische blokkade van de Gazastrook niet gerechtvaardigd. De meeste weerstand tegen de blokkade bestaat bij aanhang van GroenLinks, D66, SP en PvdA. UCP bereidt momenteel de campagne "OpenGaza.nu" voor, die in juni gelanceerd zal worden.

Wanneer een einde van de interne strijd tussen Fatah en Hamas zou leiden tot een nieuwe eenheidsregering waarvan beiden deel uitmaken, dan meent een krappe meerderheid (52 procent) dat Nederland deze regering moet accepteren als vertegenwoordiging van het Palestijnse volk en daar volwaardige diplomatieke betrekkingen mee moet aangaan.

Opvallend is dat 45 procent van de kiezers niet weet wat het standpunt van de partij van zijn of haar keuze is ten aanzien van het conflict. Achterbannen van GroenLinks en de ChristenUnie zijn het beste geïnformeerd.

Over de uitkomsten van het onderzoek, en over het Israëlisch-Palestijnse conflict in het algemeen, houdt Een Ander Joods Geluid op woensdag 2 juni een verkiezingsdebat over het Israëlisch-Palestijns conflict in Felix Meritis in Amsterdam. Hieraan wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Een samenvatting van de reslultaten van de opiniepeiling is te vinden op www.unitedcivilians.nl. _____________________________________
Noot voor de redactie,