Bol.com wint de Usability Award 2010


Eindelijk de gebruiksvriendelijkste website van Nederland

HILVERSUM, 20100519 -- Op dinsdag 18 mei is in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de tiende Usability Award uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest gebruiksvriendelijke website van Nederland.

119 Nederlandse websites werden dit jaar aangemeld voor de Usability Award. Uit deze websites selecteerde een vakjury van usability specialisten de vijf beste websites op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Dit zijn de genomineerden voor de Usability Award 2010:

- www.bol.com
- www.ditzo.nl
- www.eduhub.nl
- www.hotels.nl
- www.nos.nl

De afgelopen maand kon het internetpubliek via de website van de Usability Award rapportcijfers geven aan de vijf genomineerden. Per website konden cijfers gegeven worden voor navigatie, inhoud, vormgeving en gebruiksvriendelijkheid. De hoogte van het gemiddelde rapportcijfer bepaalt de winnaar.

Het was een spannende strijd waarbij de top drie dicht bij elkaar zat en waaruit de website van Bol.com als beste website van 2010 naar voren kwam. De Bol.com website werd door het publiek beoordeeld met een gemiddeld cijfer voor de gebruiksvriendelijkheid van de website van een 8,5.

Na genomineerd te zijn geweest in 2002, 2006 en 2007 heeft Bol.com dit jaar eindelijk het beeld in ontvangst kunnen nemen uit handen van vakjuryvoorzitter Bastiaan Klooster. De vakjury roemt de bol.com website om de goede en heldere navigatie, de uitstekende zoekmachine en het heldere bestelproces. "Spelfouten worden door de zoekmachine op een slimme manier omgezet in bruikbare zoekwoorden door de close match functie. Daarnaast is het mogelijk de zoekresultaten te verfijnen door een uitstekend gebruik van facetnavigatie" aldus Klooster.

De volledige top drie van de Usability Award 2010 ziet er als volgt uit:
1. www.bol.com
2. www.ditzo.nl
3. www.hotels.nl

De Usability Award is dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door MetrixLab. Meer informatie over de Usability Award en het verloop van de wedstrijd is te vinden op www.usabilityaward.nl.

Eerdere winnaars van de Usability Award waren onder andere Wehkamp, Rabobank, Philips, Funda, Postbus 51 en Nu.nl.