Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Begrotings- en herindelingscans en financieel onderzoek herindelingsvarianten gemeenten 2010

Sinds 1999 biedt BZK samen met de provincies gemeenten de mogelijkheid een zogenoemde 'begrotingsscan' te laten verrichten. Een begrotingsscan geeft een gemeente de gelegenheid haar financiële positie te laten toetsen waarbij de financieel adviseur BZK en de provinciale toezichthouder optreden als deskundigen.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de gegevens die ten grondslag liggen aan de 'Begrotingsanalyse'. Gemeentebesturen hebben inzicht in hun financiële positie, maar het kan nuttig zijn om ook een buitenstaander zijn zienswijze daarover te laten geven. Een begrotingsscan kan dan een instrument zijn voor zowel de raad (in het kader van zijn kaderstellende en controlerende taak) als voor het college van Burgemeester en Wethouders (in het kader van hun uitvoerende taak en het aanbieden van de ontwerpbegroting aan de raad).

Herindelingscan

Met ingang van 2007 voert BZK in samenwerking met de provincies op gezamenlijk verzoek van de betrokken gemeenten ook financiële onderzoeken uit naar de financiële positie van een fictieve gemeente, de zogenaamde herindelingscan. De fictieve gemeente is dan de gemeente zoals die kan ontstaan na een voorgenomen gemeentelijke herindeling. Dit financiële onderzoek draagt sterk het karakter van een begrotingsscan. Doel van de scan: ten eerste verschaft het onderzoek de fusiepartners inzicht in de eigen financiële situatie en eventuele knelpunten. Ten tweede beoogt het zicht te geven hoe de nettolasten van de nieuwe gemeente zich verhouden tot de (norm)vergoeding van de algemene uitkering. Ten derde geeft het een globale berekening van de personeelsomvang in de nieuwe gemeente. En ten vierde wordt zowel inzicht gegeven in de financiële effecten die zich specifiek voordoen bij een herindeling als aandacht besteed aan zaken waaraan in het traject tot (de besluitvorming van de) herindeling aandacht besteed moet worden.

Financieel onderzoek herindelingsvarianten

In 2009 is voor het eerst door BZK samen met de provincie een financieel onderzoek naar herindelingsvarianten aangeboden aan de betrokken gemeenten. Voorwaarde is wel dat de betrokken gemeenten zich bereid verklaren mee te werken aan het onderzoek.