Ernst & Young

Kennisintensieve bedrijven laten geld liggen

19 mei 2010 - Aan de vooravond van grote overheidsbezuinigingen, heeft Nederland behoefte aan beleid om de concurrentiepositie verder te verbeteren. Innovatie speelt daarbij een belangrijke rol. Eens stond Nederland in de top 5 van welvarende kenniseconomieën maar nu dreigt ons land uit de top 10 te vallen.

De regering heeft actie ondernomen en komt kennisintensieve bedrijven financieel tegemoet door een substantiële uitbreiding van de fiscale innovatiebox (voorheen octrooibox). De overheid heeft daarvoor een ruim budget voor 2010 (en verder) van EUR 625 miljoen per jaar beschikbaar. Bedrijven blijken echter in beperkte mate gebruik van de regeling te maken.

Dat de behoefte aan informatie over de innovatiebox groot is, blijkt uit de grote interesse voor het Innovatiebox Seminar dat Ernst & Young in samenwerking met PNO Consultants op 18 mei organiseerde. Ongeveer 100 vertegenwoordigers van kennisintensieve bedrijven waren aanwezig. Sprekers op het seminar zoals Gerrit de Keizer, voorzitter van het innovatieboxteam van de Belastingdienst en Robert Schaart, adviseur bij Agentschap NL (voorheen SenterNovem) gingen in op de mogelijkheden en de praktische toepassing van de innovatiebox.

Minder belasting
In het kort komt de innovatiebox er op neer dat innoverende bedrijven maar 5% in plaats van 25,5% vennootschapsbelasting betalen over kwalificerende winst. Dankzij de constructieve houding van de Belastingdienst en de verruiming van de wet vanaf 1 januari 2010, is de innovatiebox toegankelijker dan de voorgaande stimuleringsmaatregelen. "De Belastingdienst is bereid bij te dragen aan de stimulering van innovatie via de innovatiebox, maar er is nog een enorm potentieel aan bedrijven dat er geen gebruik van maakt", zegt Ronald van den Brekel, partner bij Ernst & Young, "Daarom hebben we dit seminar georganiseerd. Het feit dat bedrijven niet bekend zijn met de ruime mogelijkheden van de innovatiebox komt in deze tijden van crisis natuurlijk niet ten goede aan de Nederlandse economie. De Nederlandse economie heeft investeringen in Research & Development hard nodig om te groeien."