Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief van Provinciale Staten

Nummer 7/ mei 2010 PS-Flits

Uit de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie van maandag 10 mei 2010

Jaarrekening 2009
Door de commissie werd gepleit voor meer aandacht voor het bereiken van resultaat op het gebied van energie en duurzaamheid (o.a. realisatie van aardgasstations). Ook is er aanmer- kelijke onderbesteding bij de creatieve broedplaatsen, gelden voor het OV, bestaande subsi- dieregelingen (Garantiefonds Energie en Energiek Utrecht) en groot onderhoud van wegen. Zorgen zijn er over de financiële situatie van de Recreatieschappen en over de handhaving van routering gevaarlijke stoffen.

Gedeputeerde De Jong gaf aan dat evaluaties van subsidieregelingen energie plaatsvinden. Rondom aardgas/biogas zijn er veel ontwikkelingen; het is niet verstandig om nu te overwe- gen met de realisatie van vulpunten te stoppen. Over handhaving zijn momenteel gesprekken met politie en inspectie gaande.

Gedeputeerde Van Lunteren vond de zorgen over de situatie van de Recreatieschappen te- recht. Hier wordt momenteel veel aandacht aan geschonken en de commissie zal er bij wor- den betrokken. De gelden voor creatieve broedplaatsen zullen alsnog worden besteed. Er wordt gewerkt aan een OV-visie, waarna er een discussie plaats kan vinden of extra impulsen noodzakelijk zijn. Veel werkzaamheden groot onderhoud provinciale wegen gaan in 2010 plaatsvinden. Het is, uit efficiencyoverwegingen, van belang om combinaties met projecten te zoeken.

Versnellingsagenda stimulering Utrechtse economie De commissieleden discussieerden over de staat van het onderhoud van provinciale wegen, de gevolgen van de strenge winter en de extra kosten die gepaard gaan met uitbreiding van het provinciaal wegennet. Ook werd gevraagd naar de reden om alleen wegenonderhoud naar voren te halen en niet tegelijk ook te kijken naar de zogenoemde black-spots (plekken waar relatief voor ongelukken gebeuren).

Gedeputeerde Van Lunteren gaf aan dat de schade door het winterweer relatief beperkt is ge- bleven, maar dat daarop in de Voorjaarsnota wordt teruggekomen. Stijgende kosten voor provinciaal wegenonderhoud hebben deels te maken met uitbreiding van het wegennet, maar ook met het feit dat bepaalde uitvoeringen (bv. stil asfalt) duurder zijn. Bij de bespreking over de Versnellingsagenda is expliciet besloten om onderhoud te versnellen. Het aspect vei- ligheid is toen geen afweging geweest. De commissie MME zal een notitie ontvangen waarin nader op de organisatie van het wegenonderhoud wordt ingegaan.

Afbouw Stichting UTR
Commissiebreed was er teleurstelling over de gang van zaken rondom UTR, maar tegelijker- tijd ook waardering voor het feit dat daadkrachtig is besloten UTR af te bouwen en een nieu- we koers in te slaan. Gevraagd werd naar de lessen die we hebben geleerd en waarom er toch nog zo veel kosten gemoeid zijn met de afbouw. Gedeputeerde Van Lunteren gaf aan dat in ieder geval een leerpunt is dat je goed bepaalt wat je wilt bereiken.




Het is verder van belang van de centralistische gedachte af te stappen. De kosten van de af- bouw zijn hoog omdat inmiddels sprake is van een negatief vermogen van UTR.

De nieuwe, regionale aanpak kan op bijval van de commissie rekenen. Wel wilde men weten hoe de onderbouwing van de 2 full-time arbeidsplaatsen is die bij de provincie worden ge- plaatst en hoe lang die formatie daar blijft. Verder werd gevraagd in hoeverre er een relatie ligt met de kerntakendiscussie die nu gevoerd wordt. Men is benieuwd naar de mening van de gemeenten over het nieuwe concept, de betrokkenheid van de Recreatieschappen hierbij en eventueel provinciegrensoverschrijdende aspecten.

Tot slot werd gevraagd waar het Kromme Rijngebied past in de nu gekozen 5 gebieden. Gedeputeerde Van Lunteren was van mening dat het bij dit traject onverstandig is om een koppeling te leggen met de kerntakendiscussie. De 2 fte (full-time arbeidsplaats) centrale ca- paciteit zijn relatief beperkt en nodig voor coördinatie, beheer website etc. Over twee jaar zal worden geëvalueerd of dit nog langer noodzakelijk is, of dat er nog meer aan gemeenten overgelaten kan worden. De gemeenten zijn positief over de nieuwe koers en ook andere pro- vincies volgen het Utrechtse model met belangstelling. De Recreatieschappen zullen bij het nieuwe concept betrokken worden en ook zal er een geschikte plek worden gevonden waar het Kromme Rijngebied onderdeel van uit kan maken. Bij de verdere uitwerking zal aandacht geschonken worden aan de provinciegrensoverschrijdende aspecten.

Provinciaal Herstructureringsplan bedrijventerreinen Over en weer was er waardering over het proces dat is doorlopen bij de totstandkoming van het Provinciaal Herstructureringsplan. Van belang is nu voortvarend aan de slag te gaan en in te zetten op echte veranderingen en niet op cosmetische verbeteringen. De rol van de provin- cie is nadrukkelijk het regionaal/provinciaal afwegen van zaken en het opstarten van de pro- vinciale herstructureringsmaatschappij (organisatie, financiële onderbouwing etc.). Er moet zo veel mogelijk worden voorkomen dat nieuwe bedrijventerreinen worden ontwikkeld, alhoe- wel een compleet moratorium, uit het oogpunt van flexibiliteit, waarschijnlijk geen goed idee is. Gedeputeerde Van Lunteren memoreerde dat de plannen nu bij het Rijk zijn ingediend en daarmee de financiering is veiliggesteld. Provinciale Staten kunnen een nader uitgewerkt voorstel verwachten. Het beleid omtrent eventuele nieuwe bedrijventerreinen zal onderdeel uitmaken van de Structuurvisie en daarmee besloten worden door Provinciale Staten.

Life Science
De commissie sprak kort met gedeputeerde Van Lunteren over de financiële aspecten en de scope van Life Science. Het bleek dat bij dit laatste moet worden gedacht aan een veel be- perktere invulling dan de ook wel genoemde term "zorgeconomie" suggereert. Het gaat meer om wetenschappelijke zaken die bv. op de Universiteit Utrecht plaatsvinden en niet om bv. de zorginstellingen op de Heuvelrug. De naamgeving zal derhalve worden herzien. Uit de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur van maandag 10 mei 2010

Aan het begin van de vergadering deelde gedeputeerde Raven mee dat na lang wachten de Rijkssubsidie voor de restauratie van de kerk van Vinkenveen binnen is en ook dat de Giro d' Italia niet alleen sportief geslaagd was, maar zoals het er nu uitziet ook financieel. Gedepu- teerde Raven gaf vervolgens een boeiende presentatie over de stand van zaken bij de Greb- belinie. Daaruit bleek dat er veel gebeurt en de linie leeft bij gemeenten, organisaties en in- woners.

Jaarrekening 2009
Bij de jaarrekening legde de commissie met name nadruk op de financiële stand van zaken bij de jeugdzorg. De commissie vond dat ze te weinig inzicht had in de resultaten van het pro- gramma Utrechtse Jeugd Centraal en de bedrijfsvoering bij Bureau Jeugdzorg. Verder gaf men aan graag door te willen met de aanjaagteams voor het stimuleren van de woningbouw in de provincie.




Evaluatie erfgoedparels en verder
De commissie stond stil bij het voorstel Evaluatie Erfgoedparels en Verder. De fracties zijn tevreden met het voorstel, dat bepaalt hoe de komende twee jaar de middelen voor bijzonde- re provinciale monumenten verdeeld gaan worden. Nadat de afgelopen jaren veel geld is ge- gaan naar vaak dringende kerkrestauraties, komt nu de nadruk te liggen op industrieel erf- goed en buitenplaatsen. Omdat bij industrieel erfgoed herbestemming een voorwaarde is, is het lastig om projecten hiervoor geschikt te maken, terwijl er wel veel projecten voor in aan- merking kunnen komen. De commissie wil daar graag extra aandacht voor.

Wonen
Tot slot behandelde de commissie nog twee wonenonderwerpen. Zij stond stil bij de taskforce transformatie. Hierbij probeert de provincie aanjager te zijn bij de herbestemming van lege bedrijfs- en kantoorpanden voor woningruimte. Ook besprak de commissie de eerste evalua- tie knelpuntenpot woningbouwstagnatie. De pot is bedoeld om in de huidige economische tij- den woningbouwprojecten te versnellen. De commissie gaf aan veel waarde te hechten aan deze stimulerende rol van de provincie bij het creëren van extra woningen.

Uit de commissie Ruimte, Groen en Water van maandag 17 mei 2010

Besluit aanwijzing zeer kwetsbare gebieden Wet ammoniak en veehouderij De commissie stond uitgebreid stil bij het voorstel voor de aanwijzing van zeer kwetsbare ge- bieden waar de Wet ammoniak en veehouderij op van toepassing moet zijn. Voorafgaand aan de discussie was er een inspreker, die aangaf dat natuurgebied De Gagel ten onrechte niet tot zeer kwetsbaar gebied was benoemd.
In de discussie bleek dat betrokken gebiedspartijen bij alle zeer kwetsbare gebieden, zoals natuur- en landbouworganisaties, het altijd met elkaar eens moeten zijn over de aanwijzing van dit soort gebieden. Gedeputeerde Krol gaf aan dat dit een wettelijke eis is die de Staten niet kunnen negeren. Sommige fracties benadrukten vooral flexibel om te gaan met zones en bouwblokgroottes rond landbouwbedrijven. Andere fracties benadrukten vooral het belang van de natuurwaarden. Het definitieve oordeel zal tijdens de vergadering van Provinciale Sta- ten op maandag 31 mei geveld worden.
Herziening Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie Nationale Landschappen De commissie sprak over twee partiële herzieningen van de Provinciale Ruimtelijke Structuur- visie (PRS) voor de nationale landschappen en de herinrichting van vliegbasis Soesterberg. Deze waren al voorbereid door de ad hoc commissie PRS. Partiële herzieningen lopen vooruit op de integrale herzieningen van de provinciale structuurvisie en zijn nodig vanwege Rijksei- sen voor het nationale landschap zoals Het Groene Hart.

Mid Term Review Agenda Vitaal Platteland
De commissie sprak over het proces van de tussenevaluatie van Agenda Vitaal Platteland (AVP) van het komend halfjaar. Voor het Rijksdeel van het programma, het zogenoemde In- vesteringsbudget Landelijk Gebied, zijn de tussenresultaten bekend. Daaruit blijkt dat als straks het geld op is de doelen nog niet bereikt zijn. Gedeputeerde Krol gaf aan op zich tevre- den te zijn met de tussenresultaten; gelet op het feit dat grondverwerving duur en moeilijk is in de provincie Utrecht Wat het geldprobleem betreft gaf hij aan inderdaad te rekenen op Rijksbezuinigingen. Als er een tekort aan geld dreigt, zei Krol niet te kiezen voor het verlagen van ambities, maar voor temporisering. In september wordt de hele agenda AVP, inclusief het provinciaal gefinancierde deel, geëvalueerd.

Discussienota hoogbouw
De commissieleden voerden een levendige discussie over de door hen zelf gevraagde discus- sienota over hoogbouw in de provincie Utrecht. De commissie was tevreden met de manier waarop de gedeputeerde alle invalshoeken van het probleem op tafel had gelegd. Aanleiding destijds voor de commissie om de nota te vragen was de eventuele komst van de Belle van Zuylentoren, maar de discussie ging nu over hoogbouw in de breedte. Het bleek dat ook bij hoogbouw over smaak valt te twisten. Wat in de ogen van de één horizonvervuiling is, is in de ogen van de ander een verrijking.




Los hiervan vindt de commissie in meerderheid dat hoogbouw in de eerste instantie een zaak van de gemeente is, zeker binnen de rode contouren. Tegelijk vindt men ook dat de provincie wel kan kijken naar horizonvervuiling, omdat dit ook een punt is in het huidige collegepro- gramma. Conclusie was dat in de kadernota van de nieuwe structuurvisie later dit jaar een standpunt over hoogbouw wordt opgenomen en dat dit ook terugkomt bij het kwaliteitsbeleid voor de landschappen in de provincie Utrecht.

Voorgenomen afwijking van het streekplan in Woudenberg De behandeling van het voorstel werd voorafgegaan door een inspreker, die namens de stich- ting Woudenberg Natuurlijk, aangaf het zeer te betreuren dat de voor het gebied kenmerken- de houtwallen (natuurlijke afscheiding van bomen) moeten verdwijnen voor de komst van een nieuwe woonwijk. De provincie is van plan om toestemming te geven aan de gemeente Woudenberg voor dit plan. Gedeputeerde Krol gaf aan dat hier helaas een tegenstrijdigheid in het streekplan zit, namelijk een boswetgebied dat beschermd moet worden binnen de rode contour die bebouwd mag worden. De Raad van Staten heeft hierover aangegeven dat de voorgestelde afwijkingsprocedure de houtwallen de juiste oplossing is. Niet iedereen in de commissie was op voorhand overtuigd. Na dit overleg met de commissie ligt de beslissingsbe- voegdheid verder bij Gedeputeerde Staten.

Uit de commissie Bestuur, Europa en Middelen van maandag 17 mei 2010

Jaarrekening 2009
De commissie sprak haar waardering uit voor de toegenomen kwaliteit en leesbaarheid van de Jaarrekening. Zij volgde het advies van de Subcommissie voor de Jaarrekening, waarin, naast de aanbeveling om de door de accountant gesignaleerde punten op te volgen, met na- me aandacht werd gevraagd voor actie op de beïnvloedbare onderbestedingen en de reserve- posities.

Extra punten die aan de orde kwamen waren de stand van zaken rond de nieuwe begrotings- systematiek, de onbalans die sommige fracties signaleren tussen positieve berichten en meer kritische noten. Tevens werd gesproken over de keus om door GS overgenomen en dan door de indieners ingetrokken moties niet in de jaarrekening op te nemen. Ook werd verzocht om in de volgende jaarrekening een totaaloverzicht van het Uitvoeringsprogramma en de finan- ciën rond de Samenwerkingsagenda op te nemen en meer aandacht te schenken aan risico's.

Tot slot werd gevraagd naar de cofinanciering gelden Nieuwe Hollandse Waterlinie in relatie tot de afdracht van 23 miljoen euro aan het Rijk en de mogelijkheden om Utrechtse projecten te realiseren ter compensatie van de afdracht van de jaarlijkse 23 miljoen euro de komende periode. Gedeputeerde Raven was blij met de lof die werd toegezwaaid. In de Voorjaarsnota zal meer bekend worden over de nieuwe begrotingssystematiek. Besluiten over het admini- streren van overgenomen (en daarop ingetrokken) moties is iets voor de Staten. In de vol- gende jaarrekening zal over het Uitvoeringsprogramma worden gerapporteerd; over de Sa- menwerkingsgagenda is al financieel inzicht verschaft. De gedeputeerde memoreerde dat nog wordt gekeken naar geschikte projecten als het gaat om de jaarlijkse afdracht aan het Rijk van 23 miljoen en het eventueel uitvoeren van Utrechtse projecten met dit geld. Afhankelijk van het type project zal blijken of dan cofinanciering nodig is of niet.

Beëindiging lidmaatschap vereniging Deltametropool Vrijwel de volledige commissie was het eens met dit voorstel. De fractie van de PvdA gaf aan graag eerst een nadere analyse te zien over welke waarde provinciale deelname aan de vere- niging Deltametropool nog kan hebben. Bovendien blijft de stad Utrecht wel lid.

Herijking Programma van Eisen huisvesting
De commissie sprak langdurig over de herijking van het Programma van Eisen voor de nieu- we huisvesting in het Fortis-gebouw. Op hoofdlijnen maakte de commissie de keuze om de nieuwe statenzaal te situeren op de plek van het huidige auditorium en daarbij te kiezen voor een beperkt pakket aan maatregelen om lichtinval via de gevels te realiseren.




Ook werd gekozen voor multifunctioneel gebruik van de nieuwe statenzaal en daarnaast één extra volledig geoutilleerde commissiezaal. Per fractie moet er een eigen fractiekamer komen en voor de griffie ook enkele persoonlijke werkkamers. Alle gemaakte afspraken worden door gedeputeerde Binnekamp in een bevestigingsbrief aan de commissie verwoord en tevens doorgevoerd in het Programma van Eisen.

Evaluatiekalender voor beleidsplannen
De commissie was lovend over het nieuwe instrument Evaluatiekalender voor beleidsplannen. Veel van de zaken die hierin worden genoemd moeten een plek krijgen in de termijnagenda van de diverse commissies. Hiervoor is het wel nodig om op sommige punten concreter te worden over tijdstippen van evaluatie. Inhoudelijk werd er gediscussieerd over ex ante evalu- aties. Die zou je impliciet eigenlijk altijd wel doen, echter voor een aantal beleidsvelden zal dit concreet moeten worden geprogrammeerd. Ook werd ingebracht dat in zijn algemeenheid het tempo van evalueren hoger kan liggen. Uit praktisch oogpunt vond de commissie het goed om een handboek op te stellen, maar het gaat toch vooral om een verandering in het denken van medewerkers.

De eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten is op maandag 31 mei. Voor de actuele agenda en de bijbehorende stukken kijkt u op www.provincie-utrecht.nl.

Leo Graafhuis
Griffier






---- --