Gemeente Amsterdam



Datum 19 mei 2010

094

Amsterdams college geïnstalleerd

Vandaag (19 mei) is tijdens de gemeenteraad het nieuwe college geïnstalleerd. Het nieuwe college bestaat uit de VVD, Groen Links en de PvdA. De gemeenteraad heeft het Programakkoord 2010-2014 `Kiezen voor de Stad' aangenomen. Het college wil dit de komende vier jaar uitvoeren.

Het nieuwe college bestaat voor de bestuursperiode uit 7 wethouders. De VVD kiest voor wethouders Eric Van de Burg en Eric Wiebes. Groen Links kiest voor Andrée van Es en Maarten van Poelgeest. Namens PvdA zijn dit Carolien Gehrels, Freek Ossel en Lodewijk Asscher, die voorlopig nog waarnemend burgemeester is.

De nieuwe wethouders van dit college zijn: Wethouder Van der Burg zal de portefeuilles Sport, Zorg en Welzijn, Luchthaven, Personeel, Organisatie en Integriteit, Dienstverlening en Externe Betrekkingen en Dierenwelzijn voor zijn rekening nemen en is tevens 2e loco-burgemeester. Van der Burg was de afgelopen periode partijleider van de VVD in Amsterdam en lid van de gemeenteraad.
Wethouder van Es zal de portefeuilles Werk en Inkomen en Participatie, Diversiteit en Integratie, Inburgering, Bestuurlijk Stelsel voor haar rekening nemen en is 3e loco- burgemeester. Van Es was van 1981 tot en met 1990 Tweede Kamerlid voor de PSP, een van de drie partijen waaruit GroenLinks voortkomt. Wethouder Wiebes zal de portefeuilles Verkeer en Vervoer inclusief Noord Zuidlijn, ICT inclusief
Glasvezel en Luchtkwaliteit op zich nemen. Wiebes is sinds 2005 lid van de VVD en was onder meer werkzaam bij Economische Zaken. Wethouder Gehrels gaat de portefeuilles Economische Zaken, Kunst en Cultuur, Lokale media, Monumenten, Bedrijfsvoering en Inkoop, en Bedrijven, Deelnemingen en Water op zich nemen. Gehrels was ook al wethouder in het vorige college. Wethouder van Poelgeest zal de portefeuilles Klimaat en Energie, Ruimtelijke Ordening en Bouw en Woningtoezicht, Grondzaken inclusief Bodem op zich nemen. Van Poelgeest is partijleider van Groen Links in Amsterdam en was eveneens in het vorige college wethouder.
Wethouder wordt wethouder Armoede, Wonen en wijken, Grote Stedenbeleid en Koers Nieuw West, Openbare ruimte en Groen en Zeehavens. Ossel was halverwege het vorige college aangetreden als opvolger van Hennah Buyne. Lodewijk is nu nog waarnemend burgemeester tot een nieuwe burgemeester is benoemd. Daarna wil hij als wethouder terugkeren in het college voor de Financiën, Onderwijs en Jeugd, project 1012 en als 1e loco-burgemeester.

Vlak voor de beëdiging werd Eric Van de Burg door waarnemend burgemeester Asscher, namens de Koningin, onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau.

Pb-095