'Immigratie kost 7,2 mld per jaar'

De immigratie van niet-westerse allochtonen kost de Nederlandse samenleving 7,2 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van NYFER, in opdracht van de PVV.
video Video's

Wat kost een immigrant? video

50.000 immigranten per jaar

De onderzoekers hebben hun berekening gebaseerd op een jaarlijkse instroom van 25.000 immigranten en evenzoveel nakomelingen. Deze allochtonen zouden meer gebruikmaken van collectieve voorzieningen. Daarnaast betalen ze volgens Nyfer minder belastingen en premies dan de gemiddelde Nederlander.

Oververtegenwoordigd in criminaliteit

Ook zitten niet-westerse immigranten vaker in de bijstand en doen ze vaker een beroep op een arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsuitkering. Verder zijn ze oververtegenwoordigd in de criminaliteit, wat tot extra kosten leidt.

Schokkende uitkomsten

PVV-leider Wilders noemt de uitkomsten van het onderzoek schokkend. De PVV is blij dat de belastingbetaler nu eindelijk inzicht krijgt in wat er met zijn geld gebeurt, aldus Wilders.

Oplossing voor bezuinigingen gevonden

Wilders meent de oplossing te hebben gevonden voor de miljardenbezuinigingen die nodig zijn. Volgens de PVV-leider kan er jaarlijks zeven miljard euro worden bespaard door de grenzen te sluiten voor niet-westerse allochtonen.

Weigering Van der Laan

Eerder had de PVV aan het kabinet gevraagd om de kosten te berekenen. Maar toenmalig minister Van der Laan weigerde dat, omdat de waarde van mensen niet in geld is uit te drukken.

Niet louter een kostenpost

D66-leider Alexander Pechtold gaf naar aanleiding van het NYFER-rapport een soortgelijke reactie. Pechtold verzet zich tegen het idee dat niet-westerse migranten louter als kostenpost kunnen worden beschouwd.

Mensen geen economische goederen

Volgens Pechtold moet je onderzoek naar feiten niet tegenhouden, maar gaat het erom wat je als politicus met die feiten doet. "Ook andere groepen als ouderen, werklozen, mensen die roken of te zwaar zijn, behandelen we niet als een kostenpost. Wilders zegt nu dat migranten een makkelijke bezuinigingspost zijn, maar mensen zijn geen economische goederen met een winst- en verliesrekening."

Waar komen niet-westerse allochtonen vandaan?

Overigens zijn niet-westerse allochtonen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mensen die zijn geboren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië of Turkije, of van wie (ten minste een van) de ouders in die landen zijn geboren. De meesten komen uit Turkije, Marokko, Suriname en de Nederlandse Antillen en Aruba.

Bekijk hier het hele rapport van NYFER (.pdf)

© RTL Nieuws.nl