Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 12 november 2009

Pluk in Madurodam

Madurodam presenteert volgend jaar een expositie over Pluk van de Petteflet, de hoofdfiguur uit een van de bekendste boeken van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. De opening van deze expositie valt samen met de Annie M.G. Schmidtweek 2010, die als thema Pluk van de Petteflet heeft.

De expositie is open voor publiek van woensdag 19 mei tot en met zondag 5 september 2010. In de expositiehal kunnen kinderen kennismaken met de verhalen en illustraties uit Pluk van de Petteflet en Pluk redt de dieren en zelf meemaken wat Pluk beleeft. De expositie komt tot stand dankzij een samenwerking met Uitgeverij Querido, Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations en de erven Annie M.G. Schmidt.

Pluk van de Petteflet

Het verhaal over Pluk, een van de bekendste creaties van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, verscheen in 1968 voor het eerst als feuilleton in de Margriet. Het kwam in 1971 uit in boekvorm als Pluk van de Petteflet. De avonturen van Pluk in zijn kraanwagen, Mevrouw Helderder, Aagje, de Stampertjes en alle andere vrienden van de Petteflet en de Torteltuin zijn inmiddels in meer dan 20 talen vertaald en werden in 2003 ook met succes verfilmd. Sinds 1971 zijn er meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht van Pluk van de Petteflet.

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt (1911 - 1995) werd beroemd in Nederland met kinderboeken als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Floddertje, naast haar complete oeuvre aan kinderversjes, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Fiep Westendorp

De bekendste kinderboeken van Annie M.G. Schmidt zijn geïllustreerd door Fiep Westendorp (1916 - 2004). De illustraties die zij maakte zijn onlosmakelijk met die boeken verbonden. Fiep Westendorp heeft tijdens haar meer dan 60-jarige loopbaan ruim 8000 illustraties gemaakt voor kinderboeken, boeken, kranten, tijdschriften en reclame.

Openingstijden expositie Pluk in Madurodam

De openingstijden van de expositie zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.


---

Noot voor de redactie (