Ingezonden persbericht


Tourism Malaysia aanwezig op Tong Tong Fair 2010 Den Haag Maleisische chef geeft nyonya kookdemonstraties

Amsterdam, 4 mei 2010 - Dit jaar wordt voor de 52ste keer de Tong Tong Fair georganiseerd. Dit Euraziatische festival dat van 19 t/m 30 mei plaatsvindt op het Malieveld in Den Haag is de perfecte plek om te kijken en te genieten van alles wat deze twee continenten te bieden hebben. Tourism Malaysia is op dit festival groots vertegenwoordigd. Maak kennis met het land en de Nyonya keuken en volg de kookdemonstraties van onder andere chef Florence Tan, dé ambassadeur van Maleisië op het gebied van deze keuken.

Fusion at it's best
De bekendste chefs van Maleisië Celine Marbeck en Florence Tan, geven tijdens de Tong Tong Fair verschillende demonstraties en presentaties. Chef Marbeck is gespecialiseerd in de Christang keuken, chef Tan richt zich op de Nyonya keuken. De Christang keuken komt oorspronkelijk uit Portugal en staat bekend om zijn eenvoud. Typerend voor deze keuken is dat het niet erg spicy is, wel wordt er veel gebruik gemaakt van uien, limoensap, tamarindesap en kokosnoot. De Nyonya keuken is een zogenaamde mengkeuken en is, net als de Indonesische keuken, eeuwenoud. Door de eeuwen heen hebben verschillende landen de keuken beïnvloed. Zo kent deze keuken Chinese, Portugese, Britse en zelfs Hollandse invloeden. In elk gedeelte van Maleisië is de Nyonya keuken anders, zo is deze in het noorden wat frisser en pittiger als de Thaise keuken, in het zuiden is het juist wat zoeter zoals de Indische keuken. Doordat deze keuken zo divers is, wordt het ook wel 'fusion at it's best' genoemd. Chef Florence Tan heeft de Nyonya keuken wereldwijd bekend gemaakt. Zij is haar carrière begonnen als econoom, maar na 25 jaar kreeg zij de kans om chef te worden. Na een eenmalig televisieoptreden kreeg ze de smaak te pakken. Nu leert ze al jaren mensen thuis, via de televisie, alle heerlijkheden van de Nyonya keuken te bereiden. Tijdens de Tong Tong Fair zal chef Tan verschillende kookdemonstraties en workshops geven. Kijk voor meer informatie op www.tongtongfair.nl.
Dans, zang en geschilder
Maleisië is niet alleen in het kooktheater vertegenwoordigd, ook in het paviljoen. Hier kunnen bezoekers terecht voor informatie en voorstellingen. Van 19 t/m 24 mei wordt hier, met dank aan de Ministery of Agriculture Malaysia, iedere ochtend en avond een optreden van de MASenidaya Cultural Group gehouden. Deze zang- en dans groep laat voornamelijk typische Maleisische dansen en zang zien en horen. Daarnaast worden er ook demonstraties gegeven door Maleisische Batik schilders, deze zijn bekend van de kleurrijke verfdoeken. Bezoekers van de Maleisische stand op de Tong Tong fair kunnen bovendien kans maken op twee retourtickets van Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur.

Tong Tong Fair
Dit grootste Euraziatische festival, al meer dan 50 jaar een begrip in Nederland, is al vele jaren te vinden op haar vaste plek: het Malieveld in Den Haag. Naast een groot paviljoen zijn er vijf theaters. In deze theaters vind je elke dag verschillende shows op het gebied van dans, kleding, lectuur, zang en culinair. In de beginjaren van de Tong Tong Fair, toen Pasar Malam Besar geheten, richtte dit evenement zich voornamelijk op Indonesië. Tegenwoordig is het nog steeds een groot Indisch evenement, echter met de aanwezigheid van veel andere Aziatische landen zoals Maleisië en Singapore. Daarnaast zijn er westerse bestemmingen vertegenwoordigd die een link hebben met Azië, zoals ons eigen land en Amerika. Iedereen kan hier zijn hart ophalen als het gaat om de Aziatische wereld. Kijk voor meer informatie www.tongtongfair.nl.

Twee in één
Wie naar Maleisië reist krijgt eigenlijk twee landen in één: het schiereiland met het moderne Kuala Lumpur en bounty-eilandjes Penang en Lankawi aan de ene en het tropisch regenwoud van Maleisisch Borneo met orang-oetans en inheemse stammen aan de andere kant. Samen een bruisende multiculturele bestemming met verschillende nationaliteiten, religies, landschappen en vakantiemogelijkheden. Maleisië is één van de veiligste landen van Zuidoost-Azië, met een ongekend gastvrije en vriendelijke bevolking. Van shoppen in moderne shopping malls tot avontuurlijke jungle trekkings en van rifduiken tot culinair genieten - voor elke reiziger is er een passend aanbod. Zie voor meer informatie www.tourism.gov.my.