Ministerie van Defensie

Nederlandse Defensie Academie > Actueel > Activiteiten

Masterclass voor vwo-leerlingen

Datum: 19 mei 2010 Tijdstip: 10.00 uur Locatie: Koninklijk Instituut voor de Marine in den Helder

Fregat Leerlingen uit 4 en 5 vwo die geïnteresseerd zijn in een vervolgopleiding aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), kunnen op woensdag 19 mei deelnemen aan een masterclass Sensoren.

Tijdens de masterclass kunnen de scholieren ervaren wat er allemaal komt kijken bij een onderwerp als `sensoren'. Verschillende typen sensoren zijn essentieel bij iedere militaire operatie. Ze zijn nodig om een goed beeld te kunnen vormen van wat zich in de omgeving afspeelt.

Het is zelfs mogelijk om op het onderwerp 'sensoren' af te studeren.

Programma

Ochtendprogramma: Radar De radar is ontwikkeld in de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is het een van de meest toegepaste sensoren om objecten in de verre omgeving mee te detecteren en te volgen. Er zijn vele soorten radars. De leerlingen krijgen in een hoorcollege een overzicht van de radarsystemen. Vervolgens gaan ze in een werkcollege zelf aan de slag met de verworven kennis.

Middagprogramma: Elektro-optische systemen Met zichtbaar en infrarood licht kunnen objecten worden gedetecteerd die anders niet waarneembaar zijn. Deze elektro-optische systemen worden steeds belangrijker. In een inleidend college maken de scholieren kennis met verschillende elektro-optische technieken. Daarna krijgen ze een rondleiding bij de afdeling Optronica van het marinebedrijf, waarbij verschillende systemen worden gedemonstreerd.

Schema

* 10.00-10.25 Ontvangst * 10.25-10.35 Welkom door coördinator PVKM * 10.35-10.45 Inleiding door prof. dr. ir. FGJ Absil * 10.45-11.45 College Radar KLTZE door dr. ir. F Bolderheij * 11.45-12.15 Werkcollege Radar (in groepen wordt gewerkt aan de collegestof) * 12.15-13.00 Lunch (wordt verzorgd) * 13.00-13.45 College Elektro-optische Systemen door dr. OJG Somsen * 13.45-14.00 Busvervoer naar Optronica (Nieuwe Haven) * 14.00-15.30 Rondleiding Optronica (Nieuwe Haven) * 15.30-15.45 Busvervoer terug naar Enys House * 15.45-16.15 Afsluiting

Deelname

De masterclass is bedoeld voor scholieren uit 4 en 5 vwo met wiskunde B en natuurkunde in het profiel. Ze hoeven niet uit te blinken in deze exacte vakken. Wel wordt ervan uitgegaan dat ze geïnteresseerd zijn in het onderwerp en actief meedoen met het programma. De leerlingen hebben toestemming van school nodig om deel te nemen aan deze masterclass.

Scholieren die zich willen opgeven voor de masterclass, kunnen hun gegevens en een korte motivatie mailen naar: masterclass@nlda.nl.