Ingezonden persbericht


Agenda van Neelie Kroes miskent belang van digitale vrijheid

Straatsburg, 19 mei - Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, heeft vandaag haar politieke agenda voor de komende jaren gepresenteerd. GroenLinks vindt dat Kroes het belang van digitale vrijheid voor innovatie miskent. Helaas is zij ook gezwicht voor de lobby van Microsoft.

"Kroes benadrukt het belang van internet en informatietechnologie voor innovatie. Zij doet goede voorstellen om digitale technologie ook in te zetten tegen klimaatverandering en voor sociale doeleinden", vindt Judith Sargentini, europarlementariër voor GroenLinks. "Maar ik mis in haar agenda het besef dat de innovatieve kracht van internet juist te danken is aan de vrijheid op het web. Die wordt niet alleen bedreigd door cybercriminelen, zoals Kroes schijnt te denken, maar ook door overheden. Denk aan het geplande downloadverbod in Nederland, waardoor de privacy van miljoenen internetters op de tocht komt te staan. Kroes erkent weliswaar dat downloaden uit illegale bron vooral populair is omdat het ontbreekt aan een legaal en grensoverschrijdend online cultuuraanbod, maar ze sluit nieuwe repressieve maatregelen tegen downloaders helaas niet uit."

"Naar de termen open source en open standaarden heb ik tevergeefs gezocht in de agenda van Kroes," vervolgt Sargentini. "Dat is een forse tegenvaller. Kroes meldt alleen dat zij overheden wil helpen om te voorkomen dat zij afhankelijk worden van één softwareleverancier. Maar daarvoor moeten overheden, ook de Europese Commissie, juist onomwonden kiezen voor opensourcesoftware en open standaarden. Het lijkt erop dat Kroes is gezwicht voor de lobby van Microsoft. Dat is navrant. De massale steun voor haar herbenoeming als eurocommissaris had Kroes juist te danken aan haar kordate optreden tegen deze softwaregigant. Als mededingingscommissaris durfde zij misbruik van marktmacht wél aan te pakken. Waar is de oude Kroes gebleven?"

Kroes kondigt een code van Europese online rechten aan, die de bestaande rechten van internetgebruikers inzichtelijk moet maken. GroenLinks en de Europese Groenen pleitten eerder voor een Europees handvest van digitale vrijheden. "Leuk dat Kroes daardoor geïnspireerd is", vindt Sargentini, "maar ons staat wel meer voor ogen dan een informatieve folder of website. Wij werken aan handvest dat juist méér bescherming biedt voor de grondrechten van internetters. Zo'n handvest moet uiteindelijk ook bindend worden."

Dirk van den Bosch
Persvoorlichter GroenLinks Europa




Ingezonden persbericht