Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen betreffende de vergunningverlening voor festival 'De Parade' 2010 20 mei 2010 - Chiel Rottier / Groenlinks

Op 26 maart 2010 heeft de Utrechtse rechtbank uitspraak gedaan inzake de procedure van de vergunningverlening voor het festival "de Parade" in het jaar 2008. Een festival, dat ons zeer aan het hart ligt. De rechtbank heeft de gemeente Utrecht stevig op de vingers getikt. Deze uitspraak heeft gevolgen voor de vergunningverlening van 2010, die momenteel in voorbereiding is (minimaal 6 weken voor aanvang festival). GroenLinks wil graag van het college weten op welke wijze daarmee in de nu lopende procedure rekening wordt gehouden, zodat niet opnieuw een rechtszaak - als ritueel achteraf - hoeft te worden gevoerd.

De rechtbank heeft in haar vonnis (SBR 09/449 en 09/450) geoordeeld:
- de gemeente geeft geen er geen blijk van, dat aandacht is besteed aan de gevolgen van het evenement voor het woongenot van omwonenden.
- de gemeente heeft - ondanks verzoeken daartoe - in onvoldoende mate de afweging tussen de belangen van de Parade en van de omwonenden inzichtelijke gemaakt;
- er is niet gebleken van enige belangenafweging met betrekking tot onder meer de duur van het evenement, de openingstijden en de nachtelijke op- en afbouw in relatie tot de geluidsoverlast; Daarop heeft de rechtbank het besluit tot vergunningverlening vernietigd.

Daarom hebben we de volgende vragen aan het college:


1. herkent u zich in deze uitspraak en / of heeft u daartegen beroep ingesteld; wat zijn daarbij uw overwegingen?
2. hoe bent u bereid te voorkomen dat ook over 2010 een gelijksoortige veroordeling, waar het gaat om de afweging van belangen (dan wel de inzage daarin), kan volgen?
3. heeft u de vergunning voor 2010 al verleend?
4. hoe kunnen we (nu of straks) in de vergunning vaststellen, dat een betere belangenafweging (dan wel inzage daarin) heeft plaatsgevonden? We denken op het niveau van de duur van het festival, de geluidbeheersing, de terrein opbouw (grotere publiekstenten verder van woonbebouwing), verwachte beschadiging van het park.
5. welke verbeterde maatregelen heeft u - in het verlengde van de voornemens uit de vorig jaar vastgesteld evenementennota - op het gebied van de communicatie met de omwonenden, in dit geval concreet al genomen?

---- --