Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 18 mei 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Brieven inrichtingscommissies Focus en Financiering Ecologische Hoofdstructuur (EHS) (GM-beslissing d.d. 12-5-2010) Kenmerk: 2010/0058885

Eerder hebben Gedeputeerde Staten besloten tot het aanbrengen van prioriteiten in de actieve aankoop van grond voor de Ecologische Hoofdstructuur, het samenhangende netwerk van natuurgebieden. Een gevolg hiervan is dat er niet meer actief grond zal worden aangekocht voor natuur in de zogenaamde integrale inrichtingsprojecten, waarbinnen aan verschillende doelen op het gebied van met name landbouw, natuur en water wordt gewerkt. De voorzitters van de inrichtingscommissies van deze inrichtingsprojecten worden per brief van het besluit op de hoogte gesteld.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschriften tegen wijziging van een voorschrift in de ontgrondingsvergunning van VOF Oude Vaart te Kloosterhaar. (GM-beslissing d.d. 17-5-2010) Kenmerk: 2010/0059662

Aan VOF Oude Vaart is op verzoek enkele maanden uitstel verleend voor het beginnen met ontgrondingswerkzaamheden, in afwijking van de oorspronkelijke vergunning. Reden voor het verzoek is dat er nog een bestemmingsplanprocedure loopt. Door omwondenden van de zandwinning is bezwaar aangetekend. De meeste bezwaren richten zich tegen de oorspronkelijke vergunningverlening en niet tegen het besluit tot uitstel. GS verklaren de bezwaren ongegrond.

Onderwerp: Informatieverstrekking over het eerste kwartaal 2010 aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), ingevolge de Ministeriële Regeling Informatie voor derden (Iv3) van 6 februari 2003 en het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten (BBV), artikelen 71 tot en met 74. (GM-beslissing
d.d. 17-5-2010)
Kenmerk: 2010/0086791

Met het ingaan van het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten, moeten Gedeputeerde Staten op kwartaal- en jaarbasis financiële gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek verstrekken, in de vorm van een verdelingsmatrix en een overzicht van de balansstanden. Gedeputeerde Staten verstrekken het CBS thans de gegevens over het eerste kwartaal 2010.

Onderwerp: Overeenkomsten tijdelijk vermogensbeheer Kenmerk: 2009/0184612

GS hebben besloten overeenkomsten af te sluiten met Robeco Institutional Asset Management BV en BNG Capital Management B.V voor het tijdelijk beheer van het vermogen van de provincie dat is verkregen uit de verkoop van Essent middelen.

Onderwerp: brief aan provinciale staten over ontwikkelingen Warmtenet Twente Kenmerk: 2010/0055635

Gedeputeerde Staten sturen een informerende brief aan Provinciale staten over de ontwikkeling rond de staatssteunmelding bij de Europese Commissie en de positie van Twence bij het Warmtenet in Hengelo

Onderwerp: Primaire waterkeringen; reactie aan Inspectie op Toezichtsrapport Inspectie Verkeer en Waterstaat. Kenmerk: 2010/0076396

Op 19 november 2009 heeft de IVW een toezichtbezoek aan de provincie Overijssel gebracht. Het doel was om vast te stellen of de provincie voldoende toezicht houdt op de toetsing (="keuring") van de veiligheid van de primaire waterkeringen door de beheerders van deze keringen. De IVW concludeert dat de provincie Overijssel haar rol als toezichthouder op het toetsproces goed heeft ingevuld.

Onderwerp: Verlenging overeenkomst met Groenfonds inzake projectrekening Mond- en Klauwzeer (MKZ)-fonds Kenmerk: 2010/0041301

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben in 2003 afspraken gemaakt met het Rijk en het Nationaal Groenfonds over besteding van de financiele middelen die toen over zijn gebleven uit het landelijke MKZ fonds. Vanaf 2003 zijn een aantal projecten uitgevoerd die hebben bijgedragen aan verbetering van de landbouwstructuur en de structuur van de recreatieve sector in de door MKZ het sterkst getroffen gebieden. Gedeputeerde Staten hebben de overeenkomst met het Groenfonds met een jaar verlengd om de laatste twee projecten in de loop van 2010 te kunnen afronden.

Onderwerp: convenant regiotaxi en vervoersovereenkomst DVG/TCR Kenmerk: 2010/0085317

De provincie is regisseur van de regiotaxi. De verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt zijn vastgelegd in een convenant dat de provincie met de gemeenten afsluit. Vorige zomer is het convenant ondertekend met de gemeenten in de regio Noordwest Overijssel. Op 27 mei 2010 wordt tijdens een bijeenkomst het convenant ondertekend met de gemeenten in Salland . Diezelfde dag wordt ook het vervoerscontract met DVG/TCR getekend. Deze vervoerscombinatie gaat, net als de afgelopen 10 jaar, vanaf 1 juni 2010 voor minimaal 3 jaar het regiotaxivervoer in Salland verzorgen. Tijdens de bijeenkomst wordt door de provincie ook de aftrap gegeven voor de promotiecampagne 'Laagdrempeliger regiotaxi' om het gebruik van de regiotaxi verder te stimuleren.

Onderwerp: Subsidieplafond en budget regeling Behoud en bescherming cultureel erfgoed Kenmerk: 2010/0084807

Gedeputeerde Staten constateren dat er veel belangstelling blijkt te zijn voor de gebundelde aanpak van restauratie en herstelwerkzaamheden aan cultureel erfgoed. Met de gebundelde aanpak draagt de provincie bij aan het behoud van de karakteristieke identiteit van streken en gebieden. Vanwege de grote belangstelling hebben Gedeputeerde Staten besloten om het subsidieplafond voor 2010 te verhogen naar ¤ 2.500.000,--. Gedeputeerde Staten zullen hiervoor een deel van de resterende pMJP middelen voor de periode 2011-2013 naar voren halen zodat dit deel van de prestatie reeds in 2010 kan worden gerealiseerd. Voor de periode 2011-2013 zijn dan alleen nog middelen beschikbaar om aan de reeds gemaakte afspraken met gemeenten te voldoen. Hiermee is de doelstelling voor de pMJP prestatie 4.3.2 Behoud en bescherming cultureel erfgoed voor de periode tot en met 2013 nu al vol geprogrammeerd. Gedeputeerde Staten zetten ter dekking van het verhoogde subsidieplafond ook een deel van de middelen die in het kader van Investeren in Overijssel beschikbaar zijn voor het behoud van cultuurhistorie.

Onderwerp: Gedeeltelijke garantieverlening aan risciodragende partijen in de bouwsector. Kenmerk: 2010/0083557

Om de gevolgen van de crisis in de woningbouw te beperken zijn de mogelijkheden verkend om de financiering van woningbouwprojecten voor bouwers en ontwikkelaars te vergemakkelijken. De Bank Nederlandse Gemeenten heeft hiernaar een onderzoek gedaan en op basis daarvan een mogelijke provinciale regeling ontworpen. Recent is de `tijdelijke garantieregeling ondernemeners`van het ministerie van Economische Zaken ook opengesteld voor bouwers. Deze regeling biedt voor bouwers voldoende en meer mogelijkheden dan de provinciale regeling. Daarom hebben GS besloten geen eigen regeling in te voeren.

Onderwerp: Bestemmingsplan: "Buitengebied, partiële herziening intensieve veehouderij". Kenmerk: 2010/0083350

De gemeente Losser heeft het bestemmingsplan "Buitengebied, partiële herziening intensieve veehouderij" ter goedkeuring aan GS voorgelegd. Het bestemmingsplan valt onder de werking van de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening, waardoor de goedkeuring van Gedeputeerde Staten vereist is. Het plan voorziet op basis van het Reconstructieplan in een planologische regeling voor de intensieve veehouderij. GS hebben besloten om het bestemmingsplan, op een klein onderdeel na, goed te keuren en de tegen het plan ingebrachte bedenkingen deels niet ontvankelijk en voor het overige ongegrond te verklaren.

Onderwerp: Risicoafdekking grondverwerving Raalte Zuid Kenmerk: 2010/0080731

Gemeente Raalte neemt het initiatief in het project "integrale gebiedsontwikkeling Raalte Zuid". Om noodzakelijke grondmobiliteit in het gebied te krijgen wordt gebruik gemaakt van Stichting Grondbank Salland. Binnen de begrenzing van de gebiedsontwikkeling ligt Landgoed Schoonheeten en het Boetelerveld. Ter plaatse van Landgoed Schoonheeten speelt naast landbouwstructuurverbetering ook een opgave tot realisatie van begrensde Ecologische Hoofdstructuur. Het Boetelerveld is aangewezen als Natura 2000-gebied waarvoor op dit moment wordt bepaald welke (hydrologische) maatregelen getroffen moeten worden. Deze specifieke omstandigheden brengen een verhoogd risico ten aanzien van grondverwerving met zich mee. Gedeputeerde Staten stellen zich onder voorwaarden garant voor eventuele fluctuaties van de grondprijs.

Onderwerp: Agro-innovatievouchers 2010, reglement, benoeming leden adviescommissie en mandaatverstrekking Stimuland Kenmerk: 2010/0050929

De provincie stimuleert innovatie in de landbouw. Agro-innovatievouchers zijn een waardevol instrument om boeren te steunen en de drempel om kennis in te kopen te verlagen. Voor de uitvoering van de Agro-innovatievouchers verleent de provincie Stichting Stimuland daarom mandaat om subsidies tot totaal maximaal ¤ 130.000,-- te verstrekken voor de uitvoering van het project 'Agro-innovatievouchers 2010' aan innovatieve boeren. Hiermee kunnen circa 20 vouchers uitgegeven worden.

Onderwerp: Opzet Najaarsnota 2010
Kenmerk: 2010/0081540

GS hebben ingestemd met de opzet, inhoud en planning van de Najaarsnota 2010.

Onderwerp: Europese programma's
Kenmerk: 2010/0078347

In samenwerking met Gelderland wordt het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2007-2013 (GO-Oost-Nederland) gerealiseerd. Dit programma wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In het Operationeel Programma worden innovatieprojecten van het bedrijfsleven ondersteund (prioriteit 1) en projecten van de stedelijke netwerken en steden die gericht zijn op het versterken van het innovatieklimaat (prioriteit 2).

GS hebben besloten voor het project Cultuurmijl een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling beschikbaar te stellen van maximaal ¤ 300.000 en een provinciale bijdrage van maximaal ¤ 300.000.

Doel van het project Cultuurmijl is het vergroten van de aantrekkelijkheid van de werk- en leefomgeving in Enschede. Tevens beoogd het project een samenhangende ruimtelijke infrastructuur te creëren tussen culturele, economische en recreatieve functies van de binnenstad en de wijk Roombeek.