Gemeente Sittard-Geleen


Aanvraag Hornbach in juli in raad

Persbericht | Sittard-Geleen 19 mei 2010 - Het ccollege van B&W van Sittard-Geleen gaat de raad voorstellen om in de vergadering van 7 en 8 juli aanstaande de aanvraag van Hornbach te bespreken. De bezwaren die naar aanleiding van de aanvraag waren binnengekomen, zijn voor het college geen aanleiding om de aanvraag niet te bespreken. Inhoudelijk neemt het college pas begin juni een standpunt in over de aanvraag.

Hornbach heeft eind vorig jaar een aanvraag ingediend voor een bouwmarkt aan de Einighauserweg, op de plaats waar nu het Hornbach Tuincentrum gevestigd is. De afgelopen tijd zijn naar aanleiding van de aanvraag verschillende onderzoeken gedaan en adviezen gevraagd. ,,We hebben de afgelopen tijd heel zorgvuldig de aanvraag behandeld,' zegt verantwoordelijk wethouder Pieter Meekels. ,,Daarbij hebben we ook met Hornbach regelmatig contact gehad om de voortgang van de aanvraag te bespreken. Er is nu geen aanleiding om deze procedure stop te zetten.'

Volgens de planning, die gisteren (dinsdag 18 mei) met Hornbach is besproken, krijgt de raad uiterlijk 11 juni een voorstel met een inhoudelijke standpuntbepaling. Dat wordt dan besproken in de commissie van 24 juni en de raad van 7/8 juli. In eerste instantie was met Hornbach de afspraak gemaakt dat eind april een extra raadsvergadering over de aanvraag zou plaatsvinden. Doordat de coalitievorming langer heeft geduurd dan gepland, bleek dit logistiek niet haalbaar. Bovendien besloot de raad in februari jl. om tijdens de eerstvolgende commissievergadering (27 mei) over de procedure te spreken.

,,Wij zijn al erg lang met dit project bezig en het zou voor ons wat sneller mogen,' zegt Gerben van Heeren van Hornbach. ,,Maar we zijn blij met de transparante aanpak die het College nu heeft gekozen. In zaken als deze horen de belangen van consumenten centraal te staan, niet die van concurrenten.'

Het bouwplan van Hornbach bestaat uit een hoofdgebouw met een bouwmarkt, inclusief een ruim assortiment voor wonen, sanitair en keukens en een grote tuinmarkt. Daarnaast is er een drive in voor de grove tuin- en bouwmaterialen waar goederen met auto of aanhanger kunnen worden afgehaald. Nadat de gemeenteraad begin 2008 het toenmalige plan van Hornbach afwees, is er vanaf vorig jaar regelmatig overleg geweest met Hornbach over de realisatie van een bouwmarkt bij Gardenz. Het huidige plan gaat uit van minder vierkante meters winkelvloeroppervlak dan de plannen van 2004 en 2008.

Sinds 2008 zijn enkele factoren veranderd die het volgens het college rechtvaardigen dat het verzoek van Hornbach weer in de raad aan de orde komt. Zo worden de effecten van nieuwe winkels op de winkelstructuur op een andere en meer betrouwbare manier berekend. Ook recente jurisprudentie (een uitspraak van de Raad van State over duurzame ontwrichting) kan van invloed zijn op de vraag of de nieuwe aanvraag in behandeling kan worden genomen. Bovendien is de Duitse regelgeving ten aanzien van de vestiging van perifere detailhandel bij kleinere plaatsen aan verandering onderhevig en heeft Hornbach de blijvende behoefte om zich in deze regio te vestigen. En zeker niet onbelangrijk is ook de wens van consumenten om van een dergelijke bouwmarkt gebruik te kunnen maken.




Gemeente Sittard-Geleen