CIRC/US community art theater door Ron Bunzl met bewoners Amsterdam Noord


Financieel jongleren, carrière-acrobatiek, politiek illusionisme, emotioneel koorddansen, psychologisch leeuwen temmen, sociaal vliegend trapezewerk en alle soorten tragi-komische clownsnummers
Data: 19 t/m 24 en 27 t/m 30 mei, 2010. Aanvang 20:30 uur. Tent voor Overhoekstoren, Amsterdam Noord.


AMSTERDAM, 20100513 -- Het circus komt naar Amsterdam Noord! De buurtbewoners van Noord gaan, samen met top professionals laten zien wat ze bezig houdt in originele en verrassende circusacts tijdens voorstellingen in een spectaculaire koepeltent voor de Overhoeks toren. Het geeft de deelnemende bewoners en het publiek van Noord een kans elkaar te ontmoeten, samen te werken en elkaar te leren kennen. CIRC/US is aan de slag met mensen van alle leeftijden, culturen en interesses.

CIRC/US is een interdisciplinair community art project dat beelden, bewegingstheater, tekst, storytelling, dans, circus, video, muziek en zang combineert. Het `US' in de titel CIRC/US geeft aan dat het een performance wordt over de persoonlijke en collectieve aspecten van de menselijkheid (ons), en dat het daarnaast de individuele verhalen, talenten en ervaringen van de betrokken mensen uit Amsterdam Noord waardeert en tot uiting laat komen.

Circusvoorstellingen bestaan traditioneel uit een combinatie van onafhankelijke acts. Trapeze, koorddansen, messenwerpen en leeuwen temmen zijn voorbeelden. Aan de andere kant zijn clowns ook een weergave van menselijk gedrag door het vriendelijk (of niet zo vriendelijk) aan de kaak stellen van onze beperkingen, kwetsbaarheid en stommiteiten. CIRC/US zal deze vormen gebruiken als sjabloon voor het ontwikkelen van acts waarin mensen hun verhaal vertellen over moed, humor, genialiteit en klungeligheid. Het is als een multi-piste, poëtisch wereldcircus waar financieel jongleren, carrière-acrobatiek, politiek illusionisme, emotioneel koorddansen, relationele, psychologische en hormonale leeuwen temmen, sociaal vliegend trapezewerk en alle soorten van tragi-komische clownsnummers in de spotlights worden geplaatst.

Ron Bunzl's methoden van werken zijn gebaseerd op dialoog en interactie. De individuele artistieke vaardigheden en identiteiten van de deelnemende buurtbewoners zijn van centraal belang. CIRC/US wordt door een team van top multi-disciplinaire professionele artiesten gemaakt die de interactie aangaan en werken met amateur en semiprofessionele mensen uit de buurt. Het zijn de verhalen van die mensen die vorm geven aan de voorstelling.

CIRC/US biedt de buurtbewoners training, talentontwikkeling, samenwerking, de kans om te schitteren en te groeien. Ook werden acht kunstenaars met medewerking van Kunstenaars&CO geselecteerd. Als werkervaringsproject verzorgen zij nu de films, projecties, kostuums, decor en muziek. Daarnaast zullen de meesten van hen ook optreden in de show.

CIRC/US maker Ron Bunzl is een artistieke duizendpoot die dans, theater, film, muziek en circustechnieken combineert tot sprankelende en vaak ontroerende acts. Hij gebruikt speelse werkwijzen om de mensen van Noord hun verhaal te laten vertellen. Zoals de blinde, Iraanse zangeres die in geluiden droomt. Willeke Alberti zingt `Telkens Weer' voor haar in één van haar dromen. Een Ethiopische dichteres laat haar stem horen. Een vader en zoon, een zuster en twee broeders gebruiken hun indrukwekkende muzikale talent om hun verhalen te vertellen met muziek. Er is luchtacrobatiek, lijndans en trampolinewerk.
Naast de bewoners van Noord treden professionele dansers, muzikanten en een acrobate op.


Try-outs op 19 en 20 mei
Voorstellingen 21 t/m 24 en 27 t/m 30 mei

Tickets aan de kassa, reserveren kan via reserveren@circ-us.com


Contact:
Erica Kubic 06 - 549 81 805, e.kubic@chello.nl
Joke van der Helm: 06 - 337 699 23, joke@voicesofthecity.com