Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden


1. 200802345/1
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor herinrichting van de plas Linderveld in Lettele) Uitspraak over de vergunning die het dagelijks bestuur van het Waterschap Groot Salland op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan Grondbank GMG B.V. De vergunning maakt mogelijk dat het bedrijf 400.000 m³ grond en baggerspecie in het oppervlaktewater van de plas Linderveld in Lettele stort. Dit is nodig om de plas Linderveld minder diep te maken en in te richten voor zogenoemde aquatische natuurontwikkeling. Een groot aantal inwoners van Lettele, deels verenigd in het Plaatselijk Belang Lettele Linde Oude Molen, is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor verontreiniging van het grondwater en voor schade aan de infrastructuur. De herinrichting van de plas zou leiden tot een verstoring van het leefgebied van watervogels. Ook had volgens de vereniging onderzoek moeten worden gedaan naar de aanwezigheid van flora en fauna, waaronder beschermde diersoorten, in en rondom de plas.
2. 200904852/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Strengere geluidsvoorschriften voor eetcafé in Den Haag) Uitspraak over de milieuvoorschriften die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft gesteld voor een eetcafé aan de Gentsestraat in Den Haag. In deze voorschriften heeft het gemeentebestuur bepaald hoeveel geluid het eetcafé maximaal mag produceren. Het gemeentebestuur heeft dit gedaan om geluidsoverlast voor de woning boven het eetcafé te beperken. De exploitant van het eetcafé vindt dat het geluidsniveau niet goed is berekend. Verder is de exploitant van mening dat het niet noodzakelijk is om een geluidbegrenzer voor te schrijven en te bepalen dat deuren en ramen gesloten moeten blijven, omdat hij deze maatregelen al treft. Hij is dan ook tegen het besluit van het gemeentebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 8 maart jl. op zitting behandeld.
3. 200904986/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek van eetcafé in Den Haag voor correctie op geluidsvoorschriften) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van het verzoek van de exploitant van een eetcafé aan de Gentsestraat in Den Haag om een bepaalde correctie toe te passen op het maximale niveau voor muziekgeluid. Met die zogenoemde bedrijfsduurcorrectie zou hij in de nachtperiode meer muziekgeluid mogen produceren. Volgens de exploitant heeft hij recht op die correctie, omdat het café niet de hele avond en nacht 'harde' muziek draait, maar slechts een gedeelte van de avond- en nachtperiode. Volgens hem heeft het gemeentebestuur altijd al een correctie toegepast en kan de beslissing om het nu niet toe te staan, ertoe leiden dat de exploitatie van het eetcafé onmogelijk wordt. Omdat hij geen eigenaar van het pand is, kan van hem naar eigen zeggen niet worden verwacht dat hij ingrijpende investeringen voor geluidsisolatie doet. Hij is het er dan ook niet mee eens dat het gemeentebestuur zijn verzoek heeft afgewezen en is tegen de afwijzing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 8 maart jl. op zitting behandeld.
4. 200904996/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Blaak West 2007' van de gemeente Tilburg) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Blaak West 2007' van de gemeente Tilburg. Het plan heeft betrekking op de wijk De Blaak in het zuidwesten van Tilburg. Een omwonende is het niet eens met de bouw van een appartementencomplex aan de Baroniebaan die het plan mogelijk maakt. Dat complex mag maximaal 22 meter hoog worden. De vrouw vindt dat het complex niet in de groene, parkachtige omgeving past. Volgens haar bestaat er ook geen behoefte aan luxe appartementen en komt het complex op een te korte afstand van haar woning te staan, wat tot een inbreuk op haar privacy en tot een onaanvaardbare aantasting van haar woon- en leefklimaat zal leiden. Daarom is zij tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200905718/1 die de Raad van State eveneens op 19 mei 2010 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de bouwvergunning die het gemeentebestuur van Tilburg heeft verleend voor het appartementencomplex, waartegen de vrouw eveneens in hoger beroep is gekomen. De Raad van State heeft de zaak op 13 april jl. op zitting behandeld.
5. 200906764/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor autoshowrooms in Breda) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor autoshowrooms met werkplaatsen aan de Backer en Ruebweg/Speelhuislaan in Breda. Het vastgoedbedrijf dat de showrooms bouwt, is het niet eens met een van de voorwaarden in de vergunning en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt dat het gemeentebestuur hem niet mag verplichten om niet-openbare bluswatervoorzieningen op te nemen in de bouwaanvraag. Het aanleggen van deze voorzieningen zou een publieke taak van de gemeente zijn. De Raad van State heeft de zaak op 8 april jl. op zitting behandeld.
6. 200906894/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Paardenhouderij in Wanssum) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Meerlo-Wanssum om maatregelen te treffen tegen een paardenhouderij aan de Meerloseweg in Wanssum. Twee omwonenden hadden het gemeentebestuur om de maatregelen gevraagd. Volgens hen doet de paardenhouderij niet genoeg om stankoverlast te voorkomen. Ondanks gemaakte afspraken zou de mest in de stal niet eens per drie dagen worden afgevoerd, maar langer in de stal blijven liggen. Ook voeren de omwonenden aan dat het gemeentebestuur onvoldoende en op onjuiste wijze controles uitvoert. Volgens het gemeentebestuur overtreedt de paardenhouderij de milieuregels niet en heeft het daarom afgezien van het treffen van maatregelen. De omwonenden zijn het hier niet mee eens en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 19 april jl. op zitting behandeld.
7. 200907163/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Huisvesting in Roermond voor cliënten met psychosociale beperking) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Roermond om maatregelen te treffen tegen het gebruik van een gebouw aan de Le Bron de Vexelastraat voor de huisvesting van vier cliënten met een psychosociale beperking. Een echtpaar in de buurt had om deze maatregelen gevraagd, omdat het echtpaar van mening is dat dit gebruik in strijd is met de woonbestemming vanwege de zorg die de mensen nodig hebben. De rechtbank in Roermond heeft in augustus 2009 een eerder beroep van het echtpaar gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is in dit geval geen sprake van nagenoeg zelfstandige bewoning. Zowel de stichting Mensana RIBW Noord- en Midden-Limburg als het gemeentebestuur van Roermond is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beide vinden dat de bewoners wel enige mate van zorg nodig hebben, maar dat zij nagenoeg zelfstandig daar wonen. Van strijd met de woonbestemming uit het bestemmingsplan is volgens hen dan ook geen sprake. De Raad van State heeft de zaak op 1 april jl. op zitting behandeld.
8. 200907244/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam) Uitspraak over de sloopvergunning en de bouwvergunning die het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend aan stichting V.O. Amsterdam Zuid. De vergunningen hebben betrekking op het schoolgebouw van het St. Ignatiusgymnasium aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam. De sloopvergunning maakt de gedeeltelijke sloop mogelijk van het bestaande gebouw en de commandobunker. De bouwvergunning is verleend voor een nieuwe vleugel met zeven lokalen, een kantine en een aula. Hiermee kan het bestaande schoolgebouw worden gemoderniseerd en uitgebreid voor 250 extra leerlingen. Ook heeft de bouwvergunning betrekking op het realiseren van een ondergrondse fietsenstalling en een gymnastieklokaal. Met het bouwplan wordt het gebruik van de dependance aan de Speerstraat overbodig gemaakt. De buurtvereniging Adama van Scheltemaplein verzet zich tegen de bouwvergunning voor de school. Zij vindt dat het bouwplan stedenbouwkundig onverantwoord is. Uit een deskundigenadvies zou blijken dat het bouwplan een inbreuk maakt op het zogenoemde plan Zuid van Berlage. Het bouwplan voldoet volgens de buurtvereniging niet aan de welstandseisen en een bouwplan met een kleiner bovengronds oppervlak zou een beter alternatief zijn. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep van de buurtvereniging ongegrond. Tegen die uitspraak is de buurtvereniging in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 20 april jl. op zitting behandeld.
9. 200907721/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet tijdelijk huisverbod
inhoudsindicatie:

(Huisverbod voor man in Hoogeveen) Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Hoogeveen om een tijdelijk huisverbod op te leggen aan een inwoner van de stad. Het gaat om een huisverbod van tien dagen. De burgemeester heeft het huisverbod opgelegd om de dreiging van geweld voor zijn partner en (stief)kinderen weg te nemen. De burgemeester heeft het huisverbod met achttien dagen verlengd. De man vindt dat het besluit waarin staat dat hem een huisverbod wordt opgelegd onleesbaar is. Ook staat daar volgens hem niet in wie het besluit heeft genomen en op welke datum dat is gebeurd. Bovendien zou hij helemaal niet in dezelfde woning als zijn partner wonen. Ten slotte had de burgemeester het huisverbod niet mogen verlengen, omdat de man geen sleutel heeft van de woning van zijn partner en hij niet van plan is om naar die woning te gaan. De rechtbank in Assen heeft in september 2009 een eerder beroep van de man tegen het huisverbod niet-ontvankelijk verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank had de man geen belang meer bij een inhoudelijke beoordeling door de rechter, omdat de periode waarvoor het huisverbod was opgelegd, inmiddels was verstreken. De man is tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is van mening dat hij nog wel een belang heeft bij een inhoudelijke beoordeling door de rechter, omdat hij met het huisverbod in zijn eer en goede naam is geschaad. De Raad van State heeft de zaak op 17 maart jl. op zitting behandeld.
10. 201000469/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 19 mei 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning Jumbo supermarkt in Nunspeet) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet heeft verleend aan Jumbo Supermarkten B.V. voor het verbouwen en vergroten van een winkelruimte aan de Industrieweg in Nunspeet. Het gaat om een vestiging van een Jumbo supermarkt met een winkelvloeroppervlak van ruim 1.200 m². Het bestemmingsplan laat deze verbouwing en vergroting niet toe. Daarom heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. De supermarkten Albert Heijn, Plus en Golff die gevestigd zijn in de gemeente Nunspeet, verzetten zich tegen het bouwplan. Zij vinden dat het gemeentebestuur geen vrijstelling van het bestemmingsplan heeft mogen verlenen, omdat het streekplan van provincie Gelderland zich tegen het bouwplan zou verzetten. Zij hebben ook aangevoerd dat zich als gevolg van het bouwplan een 'duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau' van supermarkten zal voordoen. Daarnaast vrezen ze voor een toename van verkeershinder en een verslechtering van de luchtkwaliteit. De rechtbank in Arnhem stelde de supermarkten in december 2009 in het gelijk. Jumbo en het gemeentebestuur zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen kent het project een goede ruimtelijke onderbouwing en is het niet in strijd met provinciaal beleid. De Raad van State heeft de zaak op 27 april jl. op zitting behandeld.