Ingezonden persbericht

Première We should be dead

We should be dead
Sjoerd Vreugdenhil / Korzo producties

(PERSBERICHT)

15 april 2010

Den Haag - Choreograaf Sjoerd Vreugdenhil maakt samen met actrice en scenarioschrijfster Dunya Khayame de nieuwe voorstelling We should be dead. Deze beeldende en fysieke theatervoorstelling gaat op 20 mei in première op korzo5HOOG en in het najaar van 2011 op tournee.

Wie wil er niet langer leven? De levensverwachting is in de afgelopen 150 jaar al verdubbeld in de westerse wereld, maar we willen meer. Samen met actrice en scenarioschrijfster Dunya Khayame maakt choreograaf Sjoerd Vreugdenhil een beeldende en fysieke theatervoorstelling over de prijs die we betalen voor de extra tijd die we winnen. Hoe gaan we om met het ouder worden en de fysieke broosheid die daarbij hoort? En wat als anderen de prijs betalen voor onze langere levensduur?

Een vrouw doet er alles aan om jong en mooi te blijven voor haar geliefde, maar 'steelt' daarmee de levenstijd van haar partner die sneller verouderd. We should be dead is een voorstelling over gestolen tijd, waarin de belevenis van deze extra tijd intens voelbaar wordt. De lichamen van de performers Eytan Sivak (een gezichtsbepalende danser bij het Cullberg Ballet van Mats Ek) en Sara Wiktorowicz (danste bij Galili Dance) worden omhuld met fragiele keramische kostuums, die iedere voorstelling kapot kunnen gaan. De kostuums en de speciaal voor deze voorstelling gebouwde 'zingende' vloer maken deel uit van de muzikale compositie van Dirk Haubrich.

Sjoerd Vreugdenhil danste jarenlang bij William Forsythe's Ballett Frankfurt en maakte bij dit gezelschap een aantal opmerkelijke choreografieën. Twee hiervan werden bij Korzo producties opnieuw ingestudeerd en in het CaDance festival bij zijn terugkomst naar Nederland in 2002 gepresenteerd. Sjoerds talent om dans, theater en design te combineren in fascinerende producties werd onmiddellijk gezien en het werd duidelijk dat Nederland een choreografisch talent rijker was. Zijn voorstellingen zijn van een intensiteit die ongebruikelijk is. Zij zijn 'adembenemend' in dubbele zin: betoverend in hun esthetische verfijning, claustrofobisch in hun psychologische impact.

concept vormgeving & choreografie Sjoerd Vreugdenhil
tekst Dunya Khayame
dans Eytan Sivak, Sara Wiktorowicz
performance Dunya Khayame
kostuumontwerp Asalia Khadje
decorontwerp en uitvoering Ontwerpburo van Savooyen
muzikale compositie Dirk Haubrich
sound design decor Pieter Jongelie

korzo5HOOG Den Haag
do 20 t/m za 22 mei, 20.30
za 22 mei DINER 5HOOG + meet&greet, 19.00
www.korzo.nl
tournee najaar 2010



Ingezonden persbericht