Ingezonden persbericht


Pb 50-10

Nijmegen, 30 maart 2010

Eredoctoraat voor hersenonderzoeker prof. Marta Kutas

Bij gelegenheid van de viering van haar 87e Dies Natalis op 20 mei 2010 verleent de Radboud Universiteit Nijmegen een eredoctoraat aan de Amerikaanse hersenonderzoeker professor dr. Marta Kutas, hoogleraar aan de Universiteit van Californië in San Diego.

Professor Kutas is een van de meest vooraanstaande hersenonderzoekers in de wereld, een voorbeeld voor een hele generatie van onderzoekers in haar vakgebied. Zij heeft gedurende haar carrière belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van het hersenonderzoek. Naast wetenschapper is ze ook een begenadigd dichter.

Met het toekennen van een eredoctoraat aan Marta Kutas eert de Radboud Universiteit niet alleen haar wetenschappelijke prestaties, maar ook haar veelzijdigheid en haar inzet voor het inrichten van het hersenonderzoek aan deze universiteit.

Kutas' ontdekking dat met EEG taalgerelateerde hersensignalen zijn te meten, zorgde 25 jaar geleden voor een doorbraak op het gebied van hersenonderzoek en taal. Voor die tijd waren onderzoekers aangewezen op studies met patiënten met een hersenaandoening die hun taalvermogen op een of andere manier verstoorde. Kutas' ontdekking maakte het mogelijk bij gezonde mensen de taalverwerking in het brein te volgen en te lokaliseren. Dat heeft het begrip van het menselijke taalvermogen enorm vergroot. Bovendien was de ontdekking de opmaat geweest voor een heel nieuw vakgebied.

Het N400-signaal dat Kutas ontdekte, is een reactie van de hersenen op een woord dat niet goed in de zin past. Bijvoorbeeld bij hout in de zin: "De vrouw drinkt haar koffie met suiker en hout". Had er het goed passende 'melk' gestaan dan was het N400-signaal uitgebleven. Kennelijk moet het brein harder werken om de betekenis van taal te begrijpen als er iets onverwachts wordt gezegd.

Prof. Marta Kutas werd geboren in Hongarije. Haar ouders vluchtten in 1956 voor de Russische bezetters naar de Verenigde Staten van Amerika. Prof. Kutas heeft vanaf het begin aan het einde van de vorige eeuw actief geholpen bij het opzetten van het hersenonderzoek aan de Radboud Universiteit, waarvoor ze meerdere keren overkwam uit de Verenigde Staten. Ook werkte en publiceerde ze met Nijmeegse wetenschappers. Bijgelegenheid van de opening van het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging in 2002 maakte ze enkele gedichten, die nog steeds de gangen van het centrum sieren.

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de academische zitting bij gelegenheid van de viering van 87e Dies Natalis in de Aula van de Radboud Universiteit op donderdag 20 mei 2010.

Op woensdag 19 mei organiseert het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour een symposium 'Marta & friends'. Meer informatie over Marta Kutas en het symposium vindt u op: http://www.ru.nl/actueel/agenda/symposia_congressen/2010/mei/symposium_ter_ere/