Trefwoorden: Antioxidant, radicaal schade, fruit, oxidanten
Promotie mw.ir. Jiska M. Balk
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. A. Bast; co-promotor: dr. G.R. Haenen.
Titel: "Antioxidant activity: from model to man".
Donderdag 20 mei 2010, 16.00 uur
Zuurstof is giftig. Onze cellen worden continu aangevallen door
reactieve vormen van zuurstof (oxidanten). Ter bescherming hebben we
anti-oxidanten, die we uit de voeding halen of die de cellen zelf
produceren. Anti-oxidanten werken op verschillende manieren. In dit
proefschrift is een methode beschreven waarmee de anti-oxidant
activiteit goed bepaald kan worden. Om bescherming te kunnen bieden,
moet de anti-oxidant worden opgenomen in het lichaam. Dit is getest in
proefpersonen die appels, fruitsalade en een fruitdrank hebben
ingenomen. Hieruit blijkt dat de fruitsalade en de fruitdrank tegen de
giftigheid van zuurstof beschermen. Appels zijn minder effectief.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University