Maastricht University

Trefwoorden: Antioxidant, radicaal schade, fruit, oxidanten

Promotie mw.ir. Jiska M. Balk

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.


Promotor: prof.dr. A. Bast; co-promotor: dr. G.R. Haenen.

Titel: "Antioxidant activity: from model to man".

Donderdag 20 mei 2010, 16.00 uur

Zuurstof is giftig. Onze cellen worden continu aangevallen door reactieve vormen van zuurstof (oxidanten). Ter bescherming hebben we anti-oxidanten, die we uit de voeding halen of die de cellen zelf produceren. Anti-oxidanten werken op verschillende manieren. In dit proefschrift is een methode beschreven waarmee de anti-oxidant activiteit goed bepaald kan worden. Om bescherming te kunnen bieden, moet de anti-oxidant worden opgenomen in het lichaam. Dit is getest in proefpersonen die appels, fruitsalade en een fruitdrank hebben ingenomen. Hieruit blijkt dat de fruitsalade en de fruitdrank tegen de giftigheid van zuurstof beschermen. Appels zijn minder effectief.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.