Gemeente Son en Breugel


afstand"

Tentoonstelling "Stilstaan op afstand"

Son en Breugel, 6 mei 2010

De tentoonstelling betreft de weergave van 25 foto's van Giti Entezami en 25 gedichten van Stan Mooij met als centraal thema "Afstand". De tentoonstelling heeft een plek gevonden in zowel het gemeentehuis als de bibliotheek van Son en Breugel en duurt van 20 mei tot 20 juli 2010. De toegang is vrij.

Afstand tussen fotografie en poëzie, afstand tussen twee culturen, afstand in de zin van het waarnemen van een afstand en in de zin van afstand doen van. In die laatste betekenis gaan de gedichten en foto's ook over de melancholie van het vergankelijke, bezien vanuit de verschillende disciplines en culturen van een Nederlandse dichter en een Iraanse fotografe. Daarbij is de melancholie van de fotografe als Iraanse vluchtelinge basale en harder dan de wat luxere melancholie van een ouder wordende Nederlandse dichter.
De foto's en gedichten worden in combinaties van foto en gedicht tentoongesteld en variëren in hun relatie ten opzichte van elkaar. Soms sluiten foto en gedicht op elkaar aan, maar meestal is er over en weer een vrijere interpretatie, zodat steeds sprake is van een interessante en spannende combinatie.

Giti Entezami
Giti Entezami werd geboren in 1952 in Iran. Na 10 jaar Turkije is zij naar Nederland met haar Westerse cultuur verhuisd. In Nederland heeft zij een 4-jarige studie gestart aan de fotovakschool waar zij haar diploma behaalde met als specialiteit portret- en reclamefotografie. Zij werkt nu als freelance fotografe.

Zij voelt zich vanuit haar verleden en heden thuis in de Oosterse en Westerse cultuur en heeft daarbinnen gemakkelijk toegang. Zo kan zij met haar foto's de aspecten van beide culturen tonen en deuren openen. Ook kan zij de verbinding tussen beide culturen aangeven. Haar werk ziet zij dan ook als het bouwen van een brug tussen de twee culturen. Fotografie is immers een taal in beelden die de meeste mensen gemakkelijk kunnen begrijpen.

Vanaf 1997 heeft Giti Entezami op tal van plaatsen in Nederland geëxposeerd, waaronder Amsterdam, Haarlem en Utrecht en op een grote tentoonstelling in MU Witte Dame in Eindhoven "Fly with me on my carpet".
In 2003 ontving Giti Entezami de Aurora Award van Vluchtelingen-Organisaties Nederland voor haar werk als fotografe, een prijs waarmee Vluchtelingen-Organisaties Nederland de aandacht wil vestigen op initiatieven die de participatiekansen van vluchtelingenvrouwen vergroten.

De jury kende de prijs toe als blijk van waardering voor haar werk, waaruit volgens de jury een engagement spreekt met het lot van vluchtelingen en allochtonen in Nederland, maar ook vanwege haar 'voorbeeldfunctie'. Giti Entezami behoort namelijk tot de vluchtelingen die erin geslaagd zijn het beroep dat zij in het land van herkomst hebben uitgeoefend, weer op te nemen. Daarmee vormt zij een 'levende uitnodiging' aan anderen om alle hindernissen te nemen die zij daarbij op hun weg vinden.

Stan Mooij
Stan Mooij werd geboren in Eindhoven in 1947 en schrijft gedichten vanaf 2003. Hij heeft in verzamelbundels van Kontrast en Concept gepubliceerd. In 2008 won hij de tweejaarlijkse Literatuur-stimuleringsprijs Eindhoven met het gedicht Anton. In zijn debuutbundel "Doorlopend Stilstaan" (Uitgeverij Kontrast) staat de dichter Stan Mooij stil bij zaken waarvan hij afstand neemt en doet. Het afscheid maakt hem weemoedig ook al komen er nieuwe zaken voor in de plaats. Het gedicht is voor hem een middel om de tijd, die onmerkbaar door ieders vingers glipt, nog enigszins vast te houden. Met het gedicht als een geschreven foto. Het gaat in zijn werk om het bewaren van een dierbare ervaring, die soms duidelijk zichtbaar is, soms zich uit in iets onopvallends. Het aangrijpende van al deze vormen van afscheid nemen en afstand doen wil hij zichtbaar maken in een toegankelijke dichtstijl.

Hij accentueert de afstand tussen wat was en wat is door het benadrukken van tegenstellingen.
In zijn dichtbundel is ook de ontwikkeling zichtbaar die de dichter Stan Mooij meemaakt.
Als dichter in 2003 gestart zijn de eerdere gedichten wat langer van opmaak en zijn de latere gedichten korter en kernachtiger geworden.

De herkenbaarheid van het gedicht is voor de dichter Stan Mooij zijn belangrijkste opdracht. Een gedicht moet in zijn ogen de lezer direct raken anders is het gedicht niet geslaagd.

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491