Vrije Universiteit Amsterdam

Weerstand tegen vet


* Startdatum: 20-05-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Vascular Insulin Resistance Through Fat. Intracellular Signaling, Genetic Interferences and Hemodynamics


* Spreker: W. Bakker


* Promotor: prof.dr. V.W.M. van Hinsbergh prof.dr. C.D.A. Stehouwer


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

We worden steeds dikker doordat we, onder andere, vette voeding niet kunnen weerstaan. Dit vergroot het risico op het krijgen van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Wineke Bakker onderzocht hoe beschadiging aan kleine bloedvaten door vetten uit voeding en overmatig vetweefsel (obesitas) kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoeningen.

Kleine bloedvaten en in het bijzonder de weerstandsvaten regelen de bloeddruk en weefseldoorbloeding in het lichaam. Het hormoon insuline speelt hierin een sleutelrol, dit kan in kleine weerstandvaten vaatvernauwing en vaatverwijding veroorzaken. Overmatig vetweefsel kan de vaatverwijding van insuline verstoren waardoor er een vaatvernauwing optreedt. Dit wordt ` Vasculaire Insuline Resistentie' genoemd. Vaatvernauwing in weerstandsvaten kan voor een verhoogde bloeddruk en slechte weefseldoorbloeding zorgen. Verstoring in de doorbloeding van spierweefsel leidt tot een verminderde opname van suikers en een toename van suikers in het bloed. Uiteindelijk kan dit leiden tot type
2 diabetes.

Om dit te onderzoeken haalde Bakker kleine weerstandsvaten uit muizen. Deze vaten plaatste zij in een opstelling waar de lichaamstemperatuur en de druk in de vaten werden nagebootst, waardoor de vaten nog normaal functioneerden. De metingen koppelde zij direct aan bloeddruk- en hartfunctiemetingen, maar ook aan eiwitanalyes. Met eiwitanalyses in vaten onderzocht zij precies waar fouten optreden als er bijvoorbeeld veel vet aanwezig is. Bakkers onderzoek leidt tot nieuwe aangrijpingspunten voor behandelmethodes ter preventie van een verstoorde vaatfunctie en kan daarbij de frequentie van type 2 diabetes en verhoogde bloeddruk reduceren bij dikke mensen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam