NCRV

Schrijvers op de veranda

Charlotte Mutsaers in Schrijvers op de veranda

Donderdag 20 / vrijdag 21 mei 2010

00.15 uur, Nederland 2

âMijn vader had gehoopt dat ik een jongen zou zijnâ

De NCRV herhaalt e aflevering van Schrijvers op de veranda met Charlotte Mutsaers. Aanleiding hiervoor is de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aan Charlotte Mutsaers eerder deze dag.

In Schrijvers op de veranda luchten Nederlandse auteurs hun hart op de veranda van Rik Felderhof. Dit keer niet in Afrika, maar in Frankrijk. Met de schrijvers wordt indringend gesproken over liefde, zelfkennis, verbeeldingskracht en Afrika. In deze aflevering is auteur Charlotte Mutsaers te gast. Ze zou graag de dieren in het Afrikaanse landschap hebben willen ontdekken, maar haar vliegangst houden haar voetjes aan de grond. Daarom een ontmoeting in haar eigen huis in Frankrijk.

Charlotte vertelt over haar jeugd, de relatie met haar ouders, de dood, haar passie voor schrijven en schilderen, en haar begrip voor iemand die niet wil opstaan voor de rechterlijke macht. Ze houdt van enigszins afwijkend gedrag en onaangepastheid. Haar honden zijn haar bijna nog dierbaarder dan de mensen om haar heen. Haar leven verdeelt ze tussen Amsterdam, Oostende en Frankrijk. Ook daarin zoekt ze naar uitersten.

Enkele uitspraken die ze doet:

âIk zou niet beledigd zijn als een imam weigert mij een hand te geven.â

âOp mijn nachtkastje staat de as van mijn overleden hond.â

âIk kan mijn leven niet verlengen, wel verbreden.â

âMijn vader had gehoopt dat ik een jongen zou zijn.â

âMet de nieuwe terroristenwet mag je niet meer zeggen dat je ergens begrip voor hebt.â

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in 2009.