Saxion
BR>

ma 17 mei 2010

Saxion installeert lector brandveiligheid

Studenten van bouwgeoriënteerde opleidingen moeten meer weten over brandveiligheid, brandverloop en de wisselwerking tussen brand en gebouw.

Maar ook in de praktijk werkende architecten, civiel ontwerpers, installatietechnici en andere bouwdeskundigen.

Brandprofessionals kunnen niet zonder kennis van bouwkunde, bouwdeskundigen niet zonder kennis van brand. Deze stellingen zal ir. Ynso Suurenbroek onderbouwen als hij op donderdag 20 mei bij Saxion in Enschede wordt geïnstalleerd als lector Brandveiligheid in de bouw.

Het Saxion lectoraat Brandveiligheid in de bouw wil niet alleen kennis verzamelen, maar zal ook nieuwe kennis ontwikkelen en voor de bouwpraktijk beschikbaar maken. Het lectoraat gaat onafhankelijk en praktisch georiënteerd onderzoek doen naar brand en het brandverloop van grote en complexe gebouwen. Daar is de urgentie het hoogst. Bij deze categorie gebouwen worden veel nieuwe materialen gebruikt die bij brand de rook giftiger, zwarter en brandbaarder maken. Ook de manier van bouwen, met steeds grotere constructies en overspanningen, maakt de tijdsduur dat de brandweer veilig kan werken steeds kleiner. Ynso Suurenbroek: "De regels zijn weliswaar te toetsen, maar je kunt met de regels in de hand nog geen brandveilig gebouw neerzetten. Een aantal bouwregels staat zelfs haaks op praktische brandbestrijding."

Bij het onderzoek door het lectoraat worden docenten, studenten en deskundigen uit het bedrijfsleven met elkaar verbonden. De verzamelde kennis en de resultaten uit onderzoek worden uiteindelijk ingebed in de opleidingsprogramma's vanonder andere Bouwkunde, Civiele Techniek, Stedenbouwkundig Ontwerpen, Vastgoed & Makelaardij, en Facility Management. Het lectoraat moet als loket voor alle brandveiligheidsvraagstukken in de bouw gaan fungeren, en ruimte bieden voor het - ook internationaal - uitwisselen van ervaringen en inzichten.

Voor een groot deel wordt het lectoraat extern gefinancierd: de Ministeries van BZK en VROM, waaronder de Rijksgebouwendienst, dragen vier jaar bij aan de kosten. Ook de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid, Verbond van Verzekeraars, Vereniging van Brandveiligheid Adviseurs, AFG-Group, Rockwool en Vetrotech/Saint-Gobain leveren een aanzienlijke financiële bijdrage. Bovendien zijn het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid en de Stichting Bouw Research partners van het lectoraat.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ir. Ynso Suurenbroek, lector Brandveiligheid in de bouw, tel. 053 - 487 11 11 . De pers is van harte welkom bij de bijeenkomst; het programma leest u hier.
____________________ Zoek