Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Kinderen bieden 5 omgangsvormen Beverwaard aan

op 20 mei

Op 20 mei om 11.00 uur worden de vijf omgangsvormen van Beverwaard aangeboden aan Bram van Hemmen, portefeuillehouder Jeugd en Onderwijs van de deelgemeente IJsselmonde door de kinderraden van basisscholen De Barkentijn, PC en RK De Regenboog en door de jeugdambassadeurs van Beverwaard. Deze gebeurtenis vindt plaats in de raadzaal van de deelgemeente IJsselmonde aan de Groene Tuin 317.

De vijf wijkomgangsvormen zijn niet zomaar tot stand gekomen. De kinderen hebben hier op school uitvoerig over gesproken. Hoe ga je met elkaar om op school, thuis en in de wijk? Zijn er omgangsvormen die overal gelden, dus ook op straat, in de speeltuin en de bibliotheek? Gelden omgangsvormen alleen voor kinderen of ook voor jongeren en volwassenen?

Interviews
De kinderraden en de jeugdambassadeurs hebben veel mensen in de wijk geïnterviewd. Wat vinden zij belangrijk en is dat hetzelfde wat kinderen belangrijk vinden? Daarnaast hebben zij ook leden van de jongerenraad geïnterviewd. Geven de jongeren het goede voorbeeld naar de kinderen toe? Is het moeilijk om je te houden aan de omgangsvormen? Wat doe je als je ruzie hebt en mag je een blikje zomaar op straat gooien. Ook de buurtagent, de speeltuinleidster en een medewerkster van de bibliotheek zijn geïnterviewd.
Op twee basisscholen is zelfs een debat gevoerd met ouders en kinderen. Wat verwachten kinderen van ouders en andersom? Welke tips geven ze elkaar?

De vijf omgangsvormen
Na lang nadenken en veel discussie hebben de kinderen uiteindelijk vijf omgangsvormen uitgekozen. Deze zijn:
Iedereen hoort erbij
Wij hebben respect voor elkaar en onze omgeving Wij zijn vriendelijk naar elkaar
Wij luisteren naar elkaar
Wij lossen problemen op door met elkaar te praten

Dvd, affiches en rap
De kinderen hebben de interviews gefilmd onder leiding van Stichting Hoedje van Papier, een kinderpersbureau. Een samenvatting van alle gesprekken is op DVD gezet. Deze DVD wordt getoond tijdens de presentatie op 20 mei in de raadzaal van de deelgemeente IJsselmonde. Ook worden dan de affiches onthuld die de kinderen gemaakt hebben over de omgangsvormen.

De kinderen zijn erg enthousiast geworden en willen er verder mee aan de gang.
De kinderraden en de jeugdambassadeurs gaan veel aandacht besteden aan de omgangsvormen. Ze gaan flyers uitdelen, een toneelstuk maken voor oudere mensen, reclamespots maken en zelfs een echte rap!

Op 31 mei is een wijkbijeenkomst gepland voor alle wijkinstellingen en scholen om samen te bespreken hoe zij de kinderen verder kunnen ondersteunen en als voorbeeld kunnen zijn.