Wetterskip Fryslân

Spectaculaire plaatsing loopbruggen

woensdag, 19 mei 2010

In Harlingen werkt Wetterskip Fryslân al een tijd aan een groot project om de bestaande waterkering aan de zuidwestkant van Harlingen te verhogen en te verplaatsten in zeewaartse richting. Binnen dit project "verbeteren waterkering Harlingen Zuid" worden op donderdag 20 mei a.s. twee grote loopbruggen geplaatst.

Met de twee loopbruggen kunnen voetgangers vanaf de Havenweg op de keermuur komen, en kan de bruine vloot worden bereikt. Met de plaatsing van loopbruggen wordt "het hoogste punt" van de keermuur bereikt. Het plaatsen en afmonteren van deze elementen is een technisch hoogstandje.

Ook het vervoeren van deze bruggen is een hele operatie. De bruggen zijn ruim 6,5 meter breed en 6 meter hoog. Het zwaarste element weegt 45 ton. De onderdelen van de betonnen loopbruggen worden woensdagnacht 19 mei van Drachten, via Dokkum naar Harlingen getransporteerd. De speciale vrachtwagens maken met een deel van de bruggen een omweg omdat ze te hoog zijn om onder alle viaducten door te kunnen. De werkzaamheden zullen naar verwachting donderdag 20 mei de hele dag in beslag nemen.

De loopbruggen zijn voorlopig nog niet te gebruiken, omdat eerst de Havenweg klaar moet zijn. Ook worden er later nog leuningen op de keermuur geplaatst.