TU-student helpt HagaZiekenhuis met medicatieprobleem op IC

20/05/2010 09:42

Haga Ziekenhuis

Student Jelmer Vellema van de Technische Universiteit (TU) in Delft, onderzocht voor zijn afstudeerproject op de afdeling Intensive Care (IC) van het HagaZiekenhuis waarom de infuuslijnen door het gebruik van het medicijn Lorazepam regelmatig dichtslibben. Dit probleem doet zich voor in alle ziekenhuizen in Nederland. Jelmer werd begeleid door Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker van de HagaZiekenhuis Apotheek.

Het medicijn Lorazepam wordt in de Nederlandse ziekenhuizen gebruikt om IC-patiënten kunstmatig in slaap te houden, bijvoorbeeld als ze beademd worden na een zware operatie of bij ernstige infecties. Onderzoeken om het probleem van het dichtslibben op te lossen, leverden niets op. Ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld zocht daarom contact met de TU Delft.

TU student Jelmer Vellema kreeg de opdracht om uit te zoeken wanneer en waarom de medicatie vastloopt. Zijn onderzoek werd het bachelor afstudeerproject waarmee hij zijn studie Technische Scheikunde kon afronden. Na veel experimenten en berekeningen op de TU in Delft ontdekte Jelmer de ideale bereidingswijze. "In tegenstelling tot wat logisch lijkt, moet het medicijn juist in hogere concentratie worden toegediend. Ofwel de medicatie moet juist zo weinig mogelijk worden verdund met het oplosmiddel glucose."

'Ready to use'

Omdat de fabrikant niet kan maken wat het HagaZiekenhuis wil, gaat de Apotheek Haagse Ziekenhuizen zelf de juiste Lorazepam oplossing bereiden. De toediening moet zo simpel mogelijk zijn om de medicatieveiligheid te waarborgen, ofwel het moet een ready-to-use geneesmiddel zijn.

Omdat dit probleem zich voordoet in alle ziekenhuizen, willen de HagaZiekenhuis Apotheek en de Apotheek Haagse Ziekenhuizen de opgedane kennis delen om zo de patiëntenzorg te verbeteren.





http://www.hagaziekenhuis.nl