CNV Onderwijs

19 mei 2010

Verslag van de vergadering (107e) van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 28 april 2010, gehouden te Amersfoort (de Amershof).

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom. Vervolgens krijgt Bob Beckers gelegenheid voor een korte meditatie. Voorzitter Ans Wibier heet in het bijzonder welkom het op de sectorledenvergadering gekozen bestuurslid Leo van der Meer. Leo van der Meer stelt zich aan de vergadering voor. Henk Snaterse (afgetreden bestuurslid op de sectorledenvergadering) vertoeft in het ziekenhuis te Gouda. Hem wordt een verder herstel toegewenst. Eveneens een herstelwens voor de echtgenote van Bob Beckers. Zij krijgen een kaart met onze beste wensen toegezonden.


2. Vaststelling van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Naar aanleiding van: Frans Hintzen zegt dat de beloofde pensioennotitie op verzoek beschikbaar is. Leo van der meer meldt dat het Schooljournaal abusievelijk vermeldde dat hij sectorpenningmeester is. Die keuze wordt echter pas d.m.v. een verkiezing tijdens deze vergadering gemaakt. Ook de SB leden dienen hun activiteitenplan in te dienen bij het DB. Het format is beschikbaar. Voorzitter Ans Wibier zegt dat voor wat betreft het afscheid van de sectorbestuursleden Bob Beckers en Henk Snaterse de bestaande regeling wordt toegepast. Die is gelijk aan die van de rayons en afdelingen.


4. Mededelingen en post. De secretaris zal de brief vanuit de vrouwengroep omtrent de activering van leden bij de bond beantwoorden. Wij werven vooral kaderleden. Voorzitter Ans Wibier heeft 31 mei 2010 hierover een gesprek met de Werkorganisatie te Utrecht (Astrid de Cock en Sjoerd Pieterse). Henk Köhler wijst er op dat het nieuwe (digitale)kaderadresboek nog vele onjuistheden bevat.. Men verzuimt vaak mutaties door te geven. De secretaris wekt het SB op dit boek te controleren en S. Pieterse eventuele onjuistheden te melden.


5. Voorbereiding AV 2010-1. Onze voorstellen en amendementen passeren in het kort de revue en er worden afspraken gemaakt omtrent de woordvoering etc. Wij zien graag in de visienota het begrip "gepensioneerden" wordt opgenomen. We zijn nu eenmaal geen onderwijspersoneel als zodanig. Ook streven we naar het ergens in de doelstelling opnemen van het begrip welzijn. Dat is juist voor onze doelgroep wezenlijk van belang. Los van de vraag wie dat behartigt: de bond of de centrale. Daar is de bond lid van en onze ingang in het CNV is dus de bond en haar doelstelling.

Omtrent de manier van behandeling van het doelstellingenvoorstel zal onze voorzitter nog contact opnemen met het DB van de vereniging. We beogen te discussiëren over de accenten waarover we het met het Vb niet eens zijn. Dat is niet nodig voor wat betreft de zaken waarover we het wel met het Vb eens zijn. Dat zou ook voor de zaal duidelijker moeten worden gemaakt.


6. Evaluatie ledenvergadering inclusief de formele vaststelling van het reglement. Er wordt uitgebreid gesproken over het soms moeizame verloop van de vergadering. De sfeer liet helaas wel eens te wensen over. Vooral het gemis aan kennis bij sommige kaderleden omtrent de nieuwe verenigingsstructuur speelde soms parten. Den Bosch en Achterhoek verdienen een compliment voor hun voorbereiding en inbreng. Expliciet wordt nog eens verwoord dat de secretaris, die met verve vele voorstellen en amendementen wist te beantwoorden, dit deed namens het SB. Goede communicatie met de achterban is en blijft een must. Als er al een kaderdag komt voorafgaande aan dit soort ingewikkelde meetings dan mag die de discussie op de echte ledenvergadering niet voorkomen. We moeten niets willen voorkomen. De stemhebbende afgevaardigden die eerste thuis in hun rayon hebben overlegd beslissen. Dat hoeven niet eens per definitie kaderleden te zijn. In 2011 komt er op grond van toezeggingen aan de ledenvergadering een vergadering voor alle voorzitters en penningmeesters en het moet dus ook niet dubbelop worden. We moeten die landelijke bijeenkomst(en) dan dus ook begroten voor 2011 en volgende jaren.

Het reglement wordt verder vast gesteld. De rayons "die wanneer" naar de Av gaan worden vastgesteld. (2 SR- leden en per AV 14 rayons ) Het schema van de secretaris omtrent de afgevaardigden naar AV 2010-2 (en verder) wordt daarmee aanvaard. In principe komt nu elk rayon een keer per jaar aan de beurt. Dit schema doet recht aan de regionale spreiding.

Het (concept) verslag van de sectorledenvergadering is akkoord. Onze sectorledenvergadering (aandachtsgebied gepensioneerden) in 2011 wordt 20 april 2011. De nieuwe penningmeester zal dit in Nijkerk vastleggen.


7. Vaste agendapunten:

a. Afdelingen. Gelderland kende een goede Ontmoetingsdag.

b. RCP. Lenie Bakker meldt dat de rayoncontactpersonen voortaan twee keer per maand een overzicht ontvangen van de leden waarvan bekend is dat ze ernstig ziek zijn of overleden. Zowel de betrokken coördinator als de rayonbesturen zijn via een brief op de hoogte gesteld.

c. SJ, internetsite, nieuwsbrieven. Onze conceptbrief omtrent de redactieraad wordt naar de redactie en naar het VB gezonden.

d. Stukkenlijst. Leo van der Meer krijgt nog de SB vergaderdata 2010, 2011

e. Sozep en Deelnemersraad ABP. Sozep heeft nog niet vergaderd. Frans Hintzen doet verslag van de Deelnemersraad en Verantwoordingsorgaan. Hij heeft in beide organen zitting. Dat heeft te maken met de splitsing van het ABP in ABP en Uitvoeringsorgaan. Omdat er enerzijds meer uitkeringsgerechtigden komen en anderzijds de groep die de premie moet betalen kleiner wordt, nemen de pensioenuitkeringen voor het fonds toe. Beleggen zonder risico's is echter daarom géén optie om het noodzakelijke doel te behalen. Frans Hintzen zegt dat er nu wel zorgvuldiger wordt omgegaan met beleggingen. Ook goede kostenbeheersing is en blijft noodzakelijk. Dit geldt eveneens voor transparantie en goede communicatie.

f. Vertegenwoordigingen. Henk Köhler meldt dat de ODP CNV bijeenkomsten zijn vastgelegd. Zij kunnen worden gepubliceerd in de bondsorganen. Naast een nieuwe voorzitter heeft het CNV nu ook een nieuwe secretaris- penningmeester aangetrokken. Zij zullen in de CNV Algemene Vergadering worden benoemd. Veel te kiezen valt daar echter niet.

g. CNV zaken. Zie onder f. Henk K ziet graag onze mening omtrent de CNV seniorenkrant. Dit zal a.s. vergadering worden geagendeerd.


8. Penningmeesterszaken. Tot penningmeester en DB lid wordt i.p.v. de vertrekkende Bob Beckers gekozen Henk Köhler. Henk Köhler neemt de benoeming aan en zal met Bob Beckers de lopende zaken verder afdoen en overnemen. Omtrent de activiteiten en begrotingen (procedures, contactadres voor de rayons etc.) wil de nieuw gekozen penningmeester komen tot zo veel mogelijke uniformiteit qua invulling van het format. Hij heeft daarvoor een ontwerp beschikbaar. De diverse organen zullen worden voorgelicht; Henk K wil a.s. najaar met alle rayonpenningmeesters overleg voeren over het hoe en wat verder. Ook dient de zgn. reserve tekenbevoegdheid te worden geregeld; die blijft bij de algemeen adjunct. Om de werkdruk voor Henk K niet te hoog te doen zijn wordt het SB opgeroepen over een taakverdeling na te denken. Dit wordt t.z.t. in het SB verder besproken. De rayonactiviteitenplannen 2010 dienen voor 1 juni a.s. binnen te zijn. Een brief hierover gaat naar de rayons. De secretaris zal het betreffende format nogmaals rondsturen; niet iedereen blijkt dit te hebben opgeslagen en bewaard.


9. Kandidaat aandachtsgebied gepensioneerden voor VB. Wij mogen 1 kandidaat voorstellen; dit wordt het huidige VB lid Mensje van der Waal- Griffioen. Frans Kruizinga, ook VB lid nu, trekt zich terug. De secretaris zal overleg voeren met Mensje van der Waal- Griffioen over de aanbevelingsbrief omtrent haar kandidatuur.


10. Rondvraag en WVTTK. Geen.


11. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier dankt iedereen voor de inbreng en wenst wel thuis. De a.s. opening geschiedt door Frans Hintzen.

Wim Stoop,secr.

---