Nederlands Jeugdinstituut


Interactieve opvoedhulp sluit aan bij ambitie CJG

Handleiding video-hometraining voor maatschappelijk werk

In toenemende mate krijgt het (school) maatschappelijk werk een belangrijke rol toebedeeld bij opvoedingsondersteuning vanuit de Centra voor Jeugd en Gezin. Op verschillende plaatsen in het land gebeurt dit in de vorm van videohometraining. Speciaal voor professionals in het maatschappelijk werk hebben AIT, het Nederlands Jeugdinstituut en Maatschappelijk Werk Fryslân de Handleiding video-hometraining in gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd ontwikkeld.

De ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) komt tegemoet aan de wens om ouders en kinderen vanuit een laagdrempelige voorziening dichtbij huis, vroegtijdig en effectief ondersteuning en hulp te bieden bij opvoedvragen en -problemen. Videohometraining is een gerichte vorm van opvoedingsondersteuning die goed aansluit bij de ambitie van de nieuwe CJG's om dit te realiseren. De methodiek voorziet in professionele begeleiding of hulpverlening voor gezinnen die beginnende problemen ervaren in de opvoeding.

De aanpak

Korte video-opnames van de alledaagse omgang tussen ouder en kind maken zichtbaar wat goed gaat in de communicatie en wat beter kan. De video-hometrainer bespreekt en analyseert de video-opnames samen met de ouders, die zo meer zicht krijgen op het functioneren en de behoeftes van hun kind. Ouders worden aansluitend geholpen om hun kind (weer) op een positieve manier te ondersteunen bij zijn ontwikkeling en hieraan positief leiding te geven.

Verdere professionalisering

Videohometraining is niet meer weg te denken uit het Basistakenpakket AMW en wordt ook toegepast in het schoolmaatschappelijk werk. De Handleiding video-hometraining in gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd is een methodiekbeschrijving bestemd voor professionals in het maatschappelijk werk die deel uit maken van een organisatie die al werkt met video-hometraining of van plan is dit aan te bieden. De handleiding bevordert een optimale uitvoering van de methodiek en komt tegemoet aan opleiding- en certificeringeisen. Daarnaast is de handleiding een naslagwerk om inzicht te krijgen in de basisideeën, uitvoering en doel van de methodiek. De methodiek biedt het maatschappelijk werk de mogelijkheid om zich verder te professionaliseren op het terrein van interactieve opvoedingsondersteuning. Op de bijbehorende DVD wordt de werkwijze aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, in beeld gebracht en toegelicht.

Bestelinformatie

De Handleiding video-hometraining in gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor professionals in het maatschappelijk werk is tot stand gekomen in samenwerking met AIT, het Nederlands Jeugdinstituut en Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân. De auteurs zijn Mariëtte van der Veen, orthopedagoog en video-hometrainer bij Maatschappelijk Werk Fryslân, en Bert Prinsen, senior adviseur opvoedhulp en jeugdzorg bij het Nederlands Jeugdinstituut. De handleiding kost EUR 52,50 en is te bestellen via www.swpbook.com.