Gemeente Hilversum

Wijzers Raadhuistoren verwijderd

publicatiedatum: woensdag 19 mei 2010
Hilversummers die regelmatig een blik werpen op een van de vier torenklokken van het Raadhuis moeten, als ze de tijd willen weten, de komende zeven weken andere klokken raadplegen.

Koninklijke Eijsbouts uit Asten heeft op maandag 17 mei de wijzers van de vier klokken verwijderd. De klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken haalde ook de uurwerken naar beneden. Voor deze klus werd een speciale hoogwerker ingehuurd want de wijzerplaten zitten op zo'n 45 meter hoogte. De uurwerken werden via het lager gelegen balcon en de hoogwerker naar beneden getransporteerd.

De uurwerken worden gereviseerd. Dat gebeurt weer voor het eerst sinds de restauratie van de toren in 1990 werd voltooid. Dit onderhoud is ook nodig voor de wijzers van de vier klokken. De verlichting van de wijzers van de klok aan de zuidelijke kant van de toren haperde de laatste tijd al. De wijzers krijgen in Asten nieuwe led-verlichting in dezelfde kleur die de oude verlichting had. Tijdens de klus bleek het verguldsel op de wijzers beschadigd te zijn door de nagels van de vogels die regelmatig op de wijzers rustten. Daarom zullen de wijzers in de fabriek van Eijsbouts ook van een nieuwe laag verguldsel worden voorzien.
Volgens de planning komen wijzers en uurwerken op 1 juli terug, waarna Eijsbouts ze weer op hun oorspronkelijke plekken installeert.

Overigens blijft het moederuurwerk in het Raadhuis gewoon intact. Dat stuurt automatisch het carillon aan, zodat het klokkenspel de hele en halve uren blijft aangeven.