Gemeente Hilversum

Eerste voorlopige schetsen voor Stationstoren gepresenteerd

publicatiedatum: woensdag 19 mei 2010

In opdracht van ontwikkelaar Synchroon presenteerde architect Frits van Dongen (Architekten Cie) 19 mei de eerste schetsen van de Stationstoren aan de gemeenteraad. Deze nieuwe Stationstoren wordt gebouwd aan de centrumzijde van het station langs de Schapenkamp.

Het gaat om voorlopige schetsen die nog verder moeten worden uitgewerkt. De eerste schetsen tonen een bijzonder vormgegeven toren met dertien woonverdiepingen waarin circa veertig sociale huur- of koopappartementen en vrije sector koopappartementen komen. De bijzondere vorm ontstaat door de balkons per verdieping te verdraaien ten opzichte van het onderliggende balkon. De gevel wordt met beplanting aangekleed. Op de begane grond komen commerciële ruimtes, waarbij onder andere aan detailhandel en horeca wordt gedacht.

Een ander onderdeel van het ontwerp is een brede trap tussen een nieuw terras op het plein en de eerste verdieping. Zo krijgt het openbaar gebied op het Stationsplein een directe verbinding met de Stationstoren. Op de bijgevoegde schets staan als suggestie bomen op het dak, maar er is nog niet bepaald hoe het dak er uit zal zien.

Participatie bewoners
Van begin af aan is de Adviesgroep Architectuur Stationstoren (bestaande uit circa vijftien Hilversummers) betrokken geweest bij het ontwerp van de Stationstoren. De bewoners hebben zelfs samen met de ontwikkelaar de architect gekozen. De Adviesgroep heeft met architect Frits van Dongen gesproken over de eerste schetsen voor de toren en is enthousiast.

Hoe nu verder
Op basis van de schetsen die aan de gemeenteraad van Hilversum zijn gepresenteerd zal Synchroon in de komende periode de benodigde berekeningen maken en het voorlopig ontwerp voltooien. Volgens planning zal het voorlopig ontwerp van het gebouw in het najaar gereed zijn.