Provincie Flevoland Provinciehuis

Flevoland bundelt krachten voor kwetsbare meiden

Publicatiedatum: 20 mei 2010

De hulpverlening aan kwetsbare meiden in Flevoland moet en kan beter. Dat is de belangrijkste uitkomst van de conferentie die de provincie op 19 mei heeft georganiseerd voor en door bestuurders en professionals uit de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs, de jeugdzorg en het maatschappelijk werk en gemeenten. Om te beginnen moet de deskundigheid verbeteren; een andere aanbeveling was om meer aandacht te besteden aan preventie. Bestuurders van de gemeenten en de provincie namen de aanbevelingen dankbaar in ontvangst.

Aanleiding voor de conferentie over kwetsbare meiden was de discussie over deze groep in de Denktank jeugdzorg; een initiatief van de provincie waarin professionals uit verschillende werkvelden samen oplossingen zoeken voor problemen in de jeugdzorg. Zij constateerden dat de problemen van kwetsbare meiden vaak niet of laat worden opgemerkt en aangepakt. Ook bleek er weinig voorlichting en informatie voorhanden.

Meer aandacht voor preventie

De discussie is tijdens de conferentie in breder verband voortgezet. De professionals willen om te beginnen de deskundigheid over kwetsbare meiden verbeteren, zodat signaleren en contact met hen beter verloopt. Verder is meer aandacht gewenst voor preventie: door ouders meer en beter te betrekken, meer en betere voorlichting te geven en alert te zijn op problematiek bij kwetsbare meiden. Ook is ondersteuning bij het zoeken naar een woning of werk nodig voor deze groep. Een andere aanbeveling is het opstellen van een gezamenlijk actieplan vanuit de verschillende disciplines die met kwetsbare meiden werken; een dergelijk plan moet tot verbetering van de hulpverlening leiden.

Kwetsbare meiden

Kwetsbare meiden zijn bijvoorbeeld tienermoeders die moeite hebben met de verzorging van hun kind, hun huisvesting en / of financiën. Andere meiden die al problemen hebben en soms ook licht verstandelijk beperkt zijn, zijn een makkelijke prooi voor loverboys. Het is onbekend hoeveel meiden er in Flevoland op deze manier tot prostitutie worden gedwongen; wel is bekend dat het voorkomt in onze provincie. Zij hebben behoefte aan veilige opvang waar specialistische zorg voor het verwerken van trauma's beschikbaar is.