Waterschap Groot Salland

Waterschapsbank onthuld

Laatste wijziging: 20 mei 2010

Op 19 mei 2010 is langs de Westerveldse Aa, achter het waterschapskantoor in Zwolle, de waterschapsbank onthuld. Dit gebeurde door gedeputeerde Piet Jansen en dijkgraaf Herman Dijk. Deze herinneringsbank was door de provincie Overijssel aangeboden vanwege het 700 jarig bestaan van het waterschap in 2008.

De bank is een creatie van beeldend kunstenaar Guusje Beverdam uit Hengelo. Piet Jansen vertelde dat verleden en toekomst van het waterbeheer haar inspiratiebronnen waren: de bank, een schip dat ons in woelig water naar een veilige haven loodst. De bisschop van Utrecht, het boegbeeld, die 700 jaar geleden het dijkrecht afkondigde en zo de aanzet gaf tot de vorming van het waterschap. De vis en de waterval die symbool staan voor de kracht van water en de schoonheid hiervan. Tenslotte het wakend oog van de Griekse god Osiris, zonder wie de vissers niet de zee op gaan.

De gedeputeerde gaf aan dat wij aan de vooravond staan van grote veranderingen in het waterschapsbestel. Voor hem staat niet de uitvoering van het waterbeleid ter discussie maar gaat het om het besturen van het waterschap.

Dijkgraaf Herman Dijk refereerde in zijn dankwoord aan de toespraak van de gedeputeerde tijdens het jubileumsymposium in 2008. Toen sprak Jansen zich nog uit voor het voortbestaan van de waterschappen. Nu twee jaar later is die mening veranderd in de overname van de waterschappen door de provincie. De dijkgraaf vroeg zich dan ook hardop af of de aangeboden bank dan later geen sigaar uit eigen doos blijkt te zijn. Hij gaf aan dat de bisschop op de bank zijn ogen richt op het waterschapskantoor en dit symbool staat voor het voortbestaan van het waterschap. Hij besloot met de woorden het continueren van de goede relatiesfeer tussen provincie en waterschap van groot belang te vinden.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl